Valaki a kutyusokat, más a cicákat szereti. Biztos vagyok benne, hogy mindenki jól meg is tudja indokolni, miért jobbak az ő kedvencei a másiknál. Vannak aztán, akik se kutyát, se macskát nem szeretnének a házhoz, de olyanok is, akik mindkettőnek egyformán nagy barátai. Mit tegyenek ők, az utóbbiak? Melyikről mondjanak le? Vagy egyikről se? Megfér egymás mellett a kettő? Létezik kutya-macska barátság?

 

Ha te is ilyen vagy, és a kutyákat, macskákat egyformán kedveled, a kutyusok és a cicusok fantasztikus tulajdonságait ismered és szereted, biztosan megfordult már a fejedben, hogy jó lenne egyszerre mind a kettő.

 

Ha ilyesmit tervezel, a legszerencsésebb kölyökkutyával és kiscicával kezdeni. A kölyökállatok nagyon jó pajtások lehetnek, hiszen egykorúak, és sokat játszhatnak együtt. Nagyon jó barátokká válhatnak, hiszen együtt nőnek fel, van idejük egymást megszokni és megszeretni.

Az idősebb macskákat viszont sokszor idegesítik a kölyökkutyák. Ez már nehezebb eset, több idő és türelem kell az összeszoktatásukhoz.

Az idősebb kutyákat a kiscicák jó esetben ‒ ha a kutya nem zsákmányt lát a macskában ‒ meg tudják „szelídíteni”.

A jó viszonyhoz legfontosabb, hogy te jó gazdája, igazi falkavezére legyél a kutyádnak, és fegyelmezni is tudd őt. A macska a többit megoldja.

 

  

 

Különbségek

 

A legnagyobb különbség ‒ ami a két faj jó viszonyának akadálya lehet ‒ az, hogy más nyelvet beszélnek, azaz más gesztusokkal kommunikálnak.

Például ha a macska a farkát csóválja, az a feszültség, idegesség jele. Ha a mancsával feléd kap, azt jelenti, még egy ilyen, és megkarmollak!

A kutyáknál viszont a farkcsóválás az öröm jele. Ha pedig a mellső mancsukkal feléd intenek, akkor játszani hívnak vagy barátkozni akarnak.

Ezek a dolgok megnehezítik a kutyusok és cicusok békés együttélését, de számtalan példa bizonyítja, hogy nagyon jó barátok is tudnak lenni. Erőltetni a jó viszonyt azonban nem szabad. Időt kell adni nekik, hogy megszokják egymást.