Te is gazdi vagy? Van egy kiskutyád vagy egy macskád, esetleg teknőcöd vagy hörcsögöd, amelyikről te gondoskodsz? Ott él veled a lakásban? Vagy a nagyinál tartod? Esetleg az állatkertben fogadtál örökbe egy állatkát? Vagy éppen most tervezed, hogy anyu meg apu beleegyezésével beszerzel egy kis kedvest? Gazdinak lenni nagy felelősség. Hiszen az ember körül élő állatok nem tudnak magukról gondoskodni, a gazdájukon múlik, hogy boldog, kiegyensúlyozott életet élnek-e?

 

Ha kiskutyád van vagy kiskutyát szeretnél, fontos tudnod:

 

1. A kiskutya, akármilyen hihetetlen, de meg fog nőni, és felnőtt kutya lesz. Lehet, hogy akkor  már nem lesz olyan cuki kismackó, de a gazdinak akkor is gondját kell viselnie mindennap, és ez bizony komoly felelősség. Ezért előre jól gondold meg, hogy vállalkozol-e a kutyatartásra!

2. A kiskutyát tanítani kell, és foglalkozni vele mindennap. A gazdinak következetesen be kell vele tartatni a szabályokat, hogy mit szabad és mit nem, különben összezavarodik. Nagyon jó, ha kutyaoviba vagy kutyaiskolába viszed őt, mert ott neked is sok fontosat megtanítanak arról, hogyan lehetsz jó gazdi.

3. A kiskutyát be kell oltatni,  vidd állatorvoshoz őt minél előbb!

4. A kiskutya etetéséről kérd ki az állatorvos tanácsát. Nem biztos, hogy a kutyádnak is az a jó étel, ami neked. Például csokoládét soha ne adj neki, mert megbetegítheti!

5. A kiskutyának, ahogy a nagynak is, kell a séta a gazdival. Legalább naponta háromszor sétáltasd meg őt, hogy jól elfáradjon. Ez nagyon fontos ahhoz, hogy kiegyensúlyozott és boldog kutya legyen.

 

 

6. A kiskutyáknak barátkozniuk kell más kutyákkal, nagyokkal és kicsikkel egyaránt, hogy megtanuljanak a fajtársaikkal együttműködni. Vidd a kutyádat kutyatársaságba, hadd játsszon és ismerkedjen, de tartsd rajta a szemed!

7. A kiskutyákat – ahogy a nagyokat se – soha nem szabad verni! Ha rosszat csinál, elég, ha határozottan rászólsz, esetleg az orrára koppintasz, rögtön, ahogy rajtakaptad. Ha csak később veszed észre, hogy pl. levert vagy megrágott valamit, fölösleges büntetni, mert már nem emlékszik rá, és nem fogja érteni, miért is bünteted.

8. A jó viselkedést mindig jutalmazd jutalomfalattal (pl. virslikarikával, darabka sajttal), simogatással, dicsérettel, így szépen megtanulja majd, hogyan kell jó kutyának lenni.

9. A kutyáknak mozgás, szabályok és szeretet kell, ebben a sorrendben.

 

Légy jó gazdi, és a kutyád hálás lesz!