Muki már nagyon várta a húsvétot, nemcsak a csoki tojások és a sok móka, hanem a finom ételek miatt is. Nagyon szerette a sonkát, de még annál is jobban a húsvéti fonott kalácsot, amit minden évben az anyukájával együtt sütöttek. Na jó, anyukája gyúrta meg a tésztát, de aztán együtt figyelték, hogy az hogyan kel szép nagyra. Most azonban Muki anyukája mintha elbizonytalanodott volna, és csak a fejét vakarta a liszteszacskó tanulmányozása közben.

− Ez sima liszt.

− Igen, az – bólintott Muki –, tavaly is ilyenből csináltuk… csináltad, nem?

− De igen, csakhogy azóta megokosodtam, és már tudom, hogy a fehér liszt nem annyira egészséges, mint a teljes kiőrlésű. Csakhogy abból meg milyen kalács lesz?

− Fúúúúj! – fintorgott Muki.

− Igen, én is ettől félek! – bólintott az anyukája. – Akkor most mi legyen?

 

A gabonafélék létfontosságú energia- és tápanyagforrások, szénhidráttartalmuk adja a legtöbb erőt. Teljes kiőrlésű állapotukban – amikor a gabonamagnak a külső burka, a korpa is az őrleménybe kerül, és nem csak a mag belseje, mint a fehér lisztnél – sok ásványi anyagot és vitamint tartalmaznak, ami mind nagyon fontos az agyműködéshez. A teljes kiőrlésű liszt magas rosttartalma miatt jót tesz az emésztésnek.

 

Muki úgy gondolta, végül is mindegy, milyen lisztből készül a kalács, úgyis annyi csokit meg sütit esznek majd az ünnepek alatt, hogy az a kis fehér liszt már nem sokat számít. Anyukája ezt helyben hagyta azzal, hogy majd hétköznap táplálkoznak egészségesen, húsvétkor megengedhető egy kis torkoskodás. Ebben maradtak, és munkához láttak. Gyúrtak, dagasztottak. Amikor aztán a kalács elkészült, Muki még kókuszgolyókat is készített a húsvéti vendégeknek.

 

  

 

Kókuszgolyó (sütés nélkül készül)

 

Hozzávalók:

250 g apró darabokra tört háztartási keksz, 150 g porcukor, 100 g vaj, 1 dl tej, 2 evőkanál kakaó, kókuszreszelék vagy darált dió a gombócok beforgatásához.

 

Vegyél elő egy nagy tálat. A kis darabokra tört kekszet öntsd bele, és add hozzá a vajat, a porcukrot és a kakaót. Adj hozzá annyit a tejből, amennyit felvesz. Hagyd fél órát pihenni, majd vizes kézzel formázz gombócokat belőle. Végül hempergesd meg a gombócokat kókuszreszelékben vagy darált dióban.

 

Jó étvágyat!