Kétujjú lajhár

 

Legyen szó most a leglustábbakról! Vagyis hát azokról az állatokról, amelyeket mi, emberek az életmódjuk vagy akár csak a megjelenésük miatt is a legkényelmesebbeknek tartunk. Pedig igazából nem lusták ők, csak szerencsések, hogy szépen, gondtalanul és kényelmesen élhetnek.

A lajhár élete nagy részét szó szerint lógással tölti. Sajátos karjaival és lábaival ugyanis nagyon jól, biztonságosan tud kapaszkodni a fák ágain. A Dél-Amerikában vadon élő lajhároknak pihenésre valójában „csak” 10-12 órájuk marad naponta. A fennmaradó időben nagy bánatukra nekik is ennivaló után kell nézniük. Gyümölcsöt, gumót, falevelet gyűjtenek, hogy éhen ne maradjanak. Az állatkertekben élő példányoknak persze nem kell ilyen „keményen” megküzdeniük a táplálékért. Ők akár 16-18 órát is a pihenésnek szentelhetnek egy-egy „dolgos” hétköznapon.

 

Kétujjú lajhár   Koala   Koala   Koala

 

A koala a kényelmes és fényűző életet a lajhárnál is magasabb szinten műveli. Ez az Ausztráliában őshonos erszényes (nem medve!) kizárólag az eukaliptuszfa leveleivel hajlandó táplálkozni. Élete nagy részében ezért ő is a fákon tartózkodik. De nem vacakol fészek vagy akármilyen búvóhely építésével, hiszen akkor nem jutna ideje naponta 20-22 órát pihenni. A fennmaradó időt evéssel töltik. Naponta akár fél kilogramm eukaliptuszlevelet is elrágcsál. A levélben található illóolajok miatt a koaláknak állandóan torokcukorka illatuk van, ami azért hasznos a számukra, mert távol tartja bundájuktól az élősködőket. Szóval még nagyon mosakodniuk sem kell! És a finom illathoz is, mondhatni, külön fáradság nélkül, ingyen jutnak.

 

 

 

Macska   Macska   Macska

 

 

A macska a semmittevést életformaként műveli, főleg ha lakásban élhet. Az ilyen cicák képesek naponta 16-20 órát aludni és a fennmaradó időben is nagyrészt csak heverésznek, esznek, mosakszanak vagy azon töprengenek, hogy mit lehetne még tönkretenni a lakásban. Esetleg a kanapé kartámláját kellene jobban szétkaparni, vagy a szekrény tetejéről lehetne valamit leverni egy ügyes mozdulattal? Nem véletlen, hogy a világ egyik legismertebb rajzfilmfigurája is egy lusta, kövér, neveletlen, de mégis kedves macska, Garfield.

 

Macska   Macska