Közönséges ara

 

Meddig élnek az állatok? A vadon élők korát sokáig nehezen tudta meghatározni az ember. Manapság a modern eszközökkel ez már nem gond. Ennek ellenére gyakran még ma is meglepő dolgok derülnek ki némelyik állat életkoráról.

A madarak között az egyik leghosszabb életű egy papagájféle, az ara. Dél-Amerikában őshonos. Gyönyörű tollazata miatt szívesen tartják díszmadárként. Leginkább magvakkal és gyümölcsökkel táplálkozik. A közönséges ara egyes állítások szerint a 106 éves kort is elérheti.

 

Pulykakeselyű   Közönséges ara   Pulykakeselyű

  

 

A pulykakeselyű szinte kizárólag döghúst fogyaszt, vagyis nagyon egészségtelenül táplálkozik. Ennek ellenére még az arapapagájnál is tovább él. Lakhelyén, Amerikában már 118 éves példányt is feljegyeztek.

 

Magányos George   Sugaras teknős

 

A teknősök lassúak, megfontoltak és nagyon sokáig élnek. Egy Madagaszkáron élő sugaras teknősről például tudjuk, hogy legalább 188 éves volt, amikor elpusztult. Bőven száz év feletti kort ért meg Magányos George is. Óriásteknős volt a Galápagos-szigeteken. Fajtáját Vágvölgyi József magyar kutató fedezte fel. Nevét onnan kapta, hogy évtizedekig azt gondolták róla, ő fajának utolsó példánya. Néhány hete azonban kiderült, hogy még legalább 12 ilyen óriásteknős él egy apró szigeten. Magányos George tehát nem is volt olyan magányos.

 

Grönlandi bálna   Grönlandi bálna

 

A teknősöknél is hosszabb életű állatok a tengerek, óceánok lakói. A grönlandi bálna adatai például minden tekintetben lenyűgözőek. Újszülöttként kb. 1000  (!) kilogramm súlyú. Felnőtt korára tömege meghaladja az 50 tonnát, hossza a 18 métert. Átlagos életkora viszont meglepően rövid, mindössze 20−60 év. Ám néhány példány döbbenetesen hosszú ideje él, a mérések szerint 200 évesnél is öregebb lehet.

 

Sellőkagyló   Sellőkagyló

 

A sellőkagyló életkora minden eddigi rekordot megdönt, hiszen akár 400 évnél is tovább élhet. Az Atlanti-óceán az otthona. A tudósok egyelőre nem tudják pontosan, hogyan képes ilyen matuzsálemi kort elérni, de az biztos, hogy nála hosszabb életű állatfaj nincs a Földön.