Gepárd

 

Kit ne érdekelnének a rekordok? A versenyek, az elért helyezések, a csúcsteljesítmények. A legjobbak, a legügyesebbek, legkitartóbbak… Legek bőven vannak az állatvilágban is. Most ezekből válogatunk. Képzeletbeli bajnokságunkon először a leggyorsabb állatokat vesszük szemügyre.

 

A gepárd az afrikai szavannák egyik csúcsragadozója. Talán a legismertebb sebességrekorder. Zsákmányszerzés közben szédületesen rövid idő alatt képes álló helyzetből akár 110 km/h sebességre is felgyorsulni. Ezt a tempót azonban csak néhány másodpercig tudja tartani. Ha ezalatt nem sikerül elejtenie a kiszemelt vadat, az megmenekült. A gepárdnak a következő száguldásig ugyanis előbb pihennie kell.

 

A villásszarvú antilop a gepárdnál sokkal kitartóbb futó. Észak-Amerikában őshonos. Több kilométeren át képes 50-60 km/h sebességgel futni. Egyesek szerint menekülés közben a sebessége megközelíti a gepárdét.

 

Villásszarvú antilop   Fekete marlin

 

A fekete marlin a vizek „gyorshajtója”. Az Indiai- és a Csendes-óceánban él. Zsákmányszerzés közben akár 100 km/h sebesség fölé is képes felgyorsulni. Ha ehhez hozzávesszük, hogy testsúlya akár a 600 kg-ot is elérheti, már nem lehet kétségünk afelől, hogy ez bizony fantasztikus teljesítmény.

 

A szárazföldi és a tengeri állatoknál is sokkal gyorsabbak a levegő sebességkirályai. Ha tudnának, valószínűleg csak mosolyognának a gepárd, az antilop vagy akár a tengeri nagyhalak teljesítményén!

 

Vándorsólyom   Fregattmadár

 

A fregattmadár igazi haramia hírében áll. Akár 160 km/h sebességgel is képes repülni, miközben üldözi a nála kisebb és lassabb madarakat, és szó szerint kilopja a szájukból a táplálékot. Főként a Karib-szigetek környékén él.

 

A vándorsólyom nálunk, a Kárpát-medencében is előfordul. Zuhanórepülés közben a tempója egyes mérések szerint meghaladhatja a 400 km/h (!) sebességet. Ezzel a teljesítménnyel méltán viseli a Föld leggyorsabb állata címet. Képzeletbeli bajnokságunk első fordulójának egyértelműen ő a győztese.

 


Ezen a videón megnézheted, hogyan is néz ki a teljes Top 10-es lista a szárazföldi és vízi állatokkal, valamint a levegő királyaival. A felvételen angol nyelvű feliratok vannak, ami azért is jó, mert rögtön meg is tanulhatod angolul a világ leggyorsabb állatainak a nevét. 

  

 

Feladat

 

Meg tudod mondani, hogy melyik az az állat, amelyik a mi felsorolásunkban benne van, de a videóból kimaradt? És őt hogy hívják angolul?