Jártál már olyan múzeumban, ahol a kiállított tárgyakat meg lehetett enni? Én jártam. Méghozzá Ipolyszalkán, a tájházban. Itt a befőtteket lehet megenni a szekrény tetejéről.  Éppen cseresznyeérés és -befőzés idején voltam náluk, amikor a házban az ipolyszalkai gyerekek kézműveskedtek, és ők voltak a befőzők.

Az evők meg az utánuk következő szerencsések lesznek a nyári táborok idején. Egyszóval, ha a nyáron az Ipoly partján, a szép, kékkel pingált szalkai tájházban táboroznál, te is a szerencsés evők közt lehetsz. Addigra biztosan jól összeérik a cseresznyebefőtt a szekrény tetején. De kóstolhatsz majd szalkai bodzaszörpöt, kemencében frissen sült pogácsát (azt én is kóstoltam, mondhatom, nagyon finom!), és még sok helyi specialitást. Esetleg az elkészítésüknél is segédkezhetsz majd.

 

     

 

A tájháztáborban épp ez a jó! Mesterek mellett dolgoznak a táborozók. Segítenek kosarat kötni, csuhészatyrot fonni, cserépedényt korongolni, mézeskalácsot, kenyeret sütni. Közben elleshetik a mesterségbeli fogásokat, tanulhatnak. És ha nagyon igyekeznek, egyszer talán még maguk is mesterek lehetnek: kosárkötők, fazekasok, mézeskalácsosok, pékek... Micsoda szép foglalkozások!