Módszertani bemutató napot és kézműves-konferenciát szervez a budapesti Hagyományok Háza és a Hagyományok Háza Hálózat szlovákiai irodája 2017. október 12-én és 13-án a Füleki Városi Művelődési Központban.

A rendezvény célja, hogy bemutatásra kerüljenek a néphagyomány – kiemelten a népi ének, a játék és tánc, illetve az élőszavas mesemondás – átadásának jó gyakorlatai, módszerei, és hogy tisztázza a népi kézművességhez fűződő elméleti és gyakorlati kérdéseket, illetve a felvidéki magyar társadalomban elfoglalt szerepét.

Az október 12-i módszertani bemutató napon elsősorban sajátélményű műhelyfoglalkozásokon, előadásokon lesznek modellezve a Hagyományok Háza képzései és tevékenysége (népi ének, játék, tánc, élőszavas mesemondás), valamint tapasztalatcsere formájában szóba kerül a néphagyomány közvetítésének magyarországi és szlovákiai helyzete, illetve az oktatás lehetőségei. A szakmai közönség ízelítőt kap a néphagyomány különböző területeit komplexen ötvöző gyermekprogramokból is.

A rendezvény második napja egy kézműves-konferencia, amely során a szervezők és előadók fontosnak tartják megrajzolni a fejlődés irányvonalait, valamint felmérni a jelen állapotokat a népi kézművesség terén. A konferencia délelőtti szekciójának egyik pontjaként lehetőség nyílik arra, hogy előzetes jelentkezés alapján szlovákiai magyar kézműves szervezetek bemutassák tevékenységüket. A konferencia résztvevői igény szerint véleményeztethetik alkotásaikat a Hagyományok Háza szakelőadóival. A konferencia utolsó pontjaként tapasztalat- és véleménycsere formájában szóba kerül egy olyan szakmai szervezeti keret létrehozása, amely hatékonyan képviselné a felvidéki magyar kézművesek érdekeit szakmai és egyéb fórumokon.

Az eseményre a szervezők kimondottan a néphagyomány területén dolgozó szakembereket (pedagógusokat, közművelődési dolgozókat) és a kézművesség területén tevékenykedő egyéneket, társulásokat várják.

Az eseményen a részvétel ingyenes, azonban online regisztrációhoz kötött. A jelentkezési határidő 2017. október 5.