Bakai Általános Iskola

 

A Bakai Alapiskolában minden évben egy-egy napon a szépirodalomé, az olvasásé és az olvasás élményéé a főszerep. Mindig valamilyen jeles alkalomhoz, például a magyar kultúra vagy a költészet napjához kötik az eseményt. Néhány hónapja Jankó Zoltán íróra emlékeztek, aki 140 évvel ezelőtt született a faluban. Róla nevezték el az irodalmi rendezvényt is, amelyet 2012. április 11-én, a Költészet napján tartanak meg. Ez már a harmadik Jankó Zoltán irodalmi és kulturális nap lesz az iskolában.

 

Ezt a napot hagyományosan a gyerekek illusztrációiból készült kiállítás megnyitásával kezdik. Az illusztrációk most Jankó Zoltán novelláihoz, csallóközi mondákhoz és népmesékhez készültek. A kiállítás munkáit kiértékeljük, és a legjobbak alkotói oklevelet is kapnak. A gyerekek ezután szavalnak és prózát mondanak. Végül Jankó Zoltán emléktábláját is megkoszorúzzák.

 

Bakai Általános Iskola   Bakai Általános Iskola   Bakai Általános Iskola

 

Jankó Zoltán író és lapszerkesztő nevét az utóbbi időben már nem sokan ismerték. Ezért is fontos az iskola tanulóinak értékmentő munkája. A Kincskeresők országos diákkonferencián néhány tanuló pár éve Jankó Zoltán életművét mutatta be. Míg az előadásra készültek, sok értékes adatot kutattak fel és gyűjtöttek össze az íróról. Amikor munkájuk eredményét helyben is bemutatták, emléktáblát avattak, s ezzel egy irodalmi emlékhelyet is kialakítottak a faluban.  

 

A bakai alapiskola rendezvényéről Darnai Zsolt tanár teljes írása az SZMPSZ honlapján olvasható.