A Hidaskürti Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola

 

A mi falunk a Galántai járásban található. Több mint kétszáz éve van benne iskola. A mai Hidaskürti Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola épülete kellemes környezetben fenyők, nyírfák közt áll. A tanítást modern eszközök segítik. Van interaktív táblánk, sokat használjuk a számítógépet. A tehetséges tanulók képességfejlesztő foglalkozásokon vehetnek részt. A lemaradók különórákon igyekezhetnek behozni a lemaradást. Szinte minden gyerek jár valamilyen szakkörre.

Van az iskolánkon kézműves-, angol-, gitár-, színjátszó-, sport-, lövész-, informatika- és irodalmi kör. Néhány éve a felső tagozaton diákönkormányzat is működik. Iskolaújságunk is van, a Sulisok(k). A tanulás mellett sok érdekes tevékenységhez kapcsolódhatnak az érdeklődő gyerekek. Ősszel és tavasszal sportnapot tartunk, minden évben megyünk erdei iskolába, sítúrára, úszótanfolyamra. Rendszeresen járunk koncertre, múzeumba, színházba. Mi magunk évente három kultúrműsort állítunk össze, karácsonyra, az 1848-as szabadságharc emlékére és anyák napjára.

 

A Hidaskürti Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola   A Hidaskürti Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola   A Hidaskürti Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola

 

A diák- és a gyermeknapot a szomszédos kisiskolákkal együtt ünnepeljük meg. Egész évben sok versenyen veszünk részt, és díjakat nyerünk nemcsak járási vagy kerületi, hanem országos és nemzetközi szinten is, ami nagy büszkeséggel tölt el bennünket.

 

A hidaskürti iskolások, Petres Gabriella

 

A Hidaskürti Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola   A Hidaskürti Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola   A Hidaskürti Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola

 

A kézműves kör

A rajzkört iskolánkban Szolgai Óvári Andrea tanító néni vezeti. Eddig sünit, könyvjelzőt és katicabogarat készítettünk. Tavaly versenyeken is voltunk. Az idén a mi osztályunkból csak ketten járunk a körre. Nagyon szeretjük ezeket a foglalkozásokat, mert szórakoztatóak és hasznos dolgokat csinálunk. Az is jó, hogy ehetünk és ihatunk, amikor kedvünk van. Reméljük, még jövőre is itt lehetünk.

 

Šercel Csaba és Dudás Bence, 4. osztály

 

A negyedikesek találkozója

Novemberben a diáknap alkalmából a negyedikesek hagyományosan találkozót szerveznek az iskolánkban. Meghívják a vízkeleti és a feketenyéki negyedikeseket is, hogy megismerkedjenek velük. A vendégeknek megmutatjuk az iskolánkat, később vetélkedőkön és sportversenyeken is összemérjük velük az ügyességünket.

 

A negyedik osztályosok

 

Egy titokzatos irodalmi kör

Ebben az évben Petres Gabriella tanító néni irányításával kezdett működni iskolánkban az irodalmi szakkör. Mi, 9. osztályos lányok kapcsolódtunk be a munkába. A szakkörön önéletrajzi szövegek elemzésén keresztül jobban megismerjük saját magunkat és egymást. Annyit elárulhatok, hogy nemcsak szövegeket olvasunk, hanem gyakran magunk is íróvá válunk. Sok érdekes és szórakoztató feladatot oldunk meg,  naplót írunk, blogot olvasunk. Persze a beszélgetések sem maradnak el, mert olyan témájú feladatokkal dolgozunk, amelyekről szívesen beszélünk. Vannak olyan feladatok is, amelyeken elnevetgélünk, hisz a körnek fontos célja a szórakoztatás is. Na, de a többi maradjon a mi titkunk. :) Nagyon szívesen járunk ide, annak ellenére, hogy szerdán a tanítás után késő délutánig, négy óráig tart. Előfordult már az is, hogy megkértük a tanító nénit, maradhassunk még egy picit.

 

Pernicky Flóra, 9. osztály