Dernői Alapiskola

 

Egy kőhajításnyira Krasznahorka büszke várától van a Csermosnya völgye és benne Dernő. Egykor vasércet bányásztak itt. A bányáknak azonban ma már csak kis bejáratai látszanak a falu fölötti erdőben, és Dernő közepén is elhagyott épületként áll az egykori vasgyár utolsó megmaradt műhelye. A Dernői Magyar Tannyelvű Alapiskola épülete a Haraszt hegyoldal alatt találhatő és az 1960-as években épült. Jelenleg 164 tanulója van, akik Krasznahorkaváraljáról, Barkáról, Lucskáról és Dernőről járnak ide.

 

Fellépésünk egy kiállítás megnyitóján

Mi ketten sokat szerepeltünk már iskolai és falusi ünnepségeken. A legtöbbször énekeltünk. Novemberben Rozsnyóra hívtak bennünket, hogy egy kiállítás megnyitóján lépjünk fel. A Bányászati Múzeum galériájában cigányzenészek muzsikáltak, és bemutatkozott Barkáról egy söprűkészítő is. Mi népdalokat énekeltünk, de volt ott még egy cigánylány is, aki mesét mondott. Utánunk beszélt Szuhay Péter bácsi, aki néprajzkutató. Magyarországról jött, mert ott készítette el a régi cigánymesterségekről azt a kiállítást, amit most Rozsnyón mutattak be. Szuhay Péter nagyon megdicsért bennünket, beszélgetett is velünk a sok régi kép és tárgy között.

 

Zsiga Krisztína, Putnoki Dávid

 

Dernői Alapiskola   Dernői Alapiskola   Dernői Alapiskola

 

Adventi műhelyek

Karácsony előtt minden évben adventi műhelyben dolgozhatunk az iskolában. Nagyon sok érdekes, mutatós dolgot készítünk. Így ünnepi hangulatot varázsolunk az osztályokba és a folyosókra. A foglalkozások alatt sokat beszélgetünk a karácsonyról és karácsonyi dalokat hallgatunk. A kilencedikesek minden osztályba ikebanát készítenek, a kisebbek a tanító nénik segítségével mézeskalácsot sütnek a gyerekek számára berendezett iskolai konyhában. Ez mindig finomra sikerül! Idén öt osztálytársammal Rozsnyón is meglátogattunk egy adventi műhelyt a Bányászati Múzeum galériájában. Gyertyát öntöttünk. Nagyon érdekes volt. Háromfélét csináltunk, nekem a sokszínű szívecske tetszett, de a dióhéjas is jól sikerült. Amíg a gyertyánk dermett, megnéztük a kiállítást a másik teremben. Olyan szép ékszerek voltak ott! Jövőre is szeretnék elmenni.

 

Zsiga Jennifer, Horváth Dávid

 

Kincskeresők

Darvas Róbert osztálytársam már tavaly is részt vett Dunaszerdahelyen a Kincskeresők országos honismereti vetélkedőn, úgyhogy ő az idén már nem izgult annyira, mint én. Ambrus Ferenc tanító bácsival sokat gyakoroltunk, hogy a kiválasztott témát jól elő tudjuk adni. Robi, aki zenész, nagyon jó témával készült. Cigányzenészek Rozsnyón és vidékén volt a munkájának a címe. Sok képet gyűjtött ma élő és muzsikáló környékbeli cigányzenészekről. Ezeket Dunaszerdahelyen be is mutatta. Én a Krasznahorkai vár reneszánsz konyhája című munkával készültem. Ez azért is nagyon érdekes, mert ma már nagyon kevés középkori várkonyha és berendezése maradt meg. Beszéltem Dunaszerdahelyen a középkori étkezési szokásokról és képeken mutattam be a várkonyha, az ebédlő belsejét meg az ott látható használati és berendezési tárgyakat. Nagyon jól éreztük magunkat Dunaszerdahelyen és Pozsonyban is, ahol a vetélkedő után sétáltunk és várost néztünk.

 

Kristóf Henrietta

 

Dernői Alapiskola