A Perzsa-öböl környékén, egész pontosan Dubajban épülnek a földkerekség legnagyobb, legfényűzőbb és legdrágább mesterséges szigetei. Akkora luxussal kényeztetik itt a vaskos pénztárcájú turistákat, hogy az tényleg minden képzeletet felülmúl. De hogy is merül fel egy ilyen eszementnek tűnő ötlet, hogy a tengerbe szigeteket kellene építeni?

Nos, a válasz meglehetősen egyszerű. A Perzsa-öböl országai felismerték, hogy néhány évtized múlva valószínűleg befejeződik az olajkitermelés, amiből az utóbbi időben oly csodás módon meggazdagodtak. De azután is meg kell élni majd valamiből. Miből? Legyen az a luxusturizmus! Nagy részben hát már most erre próbálják építeni a jövőt. Ebbe az elképzelésbe pedig egy ilyen valóságtól elrugaszkodottnak tűnő ötlet is pont belefér.

 

A Pálma-sziget

Rengeteg előkészítő munka és tervezés után 2001-ben nekifogtak, hogy megalkossák a világ legnagyobb mesterséges szigetét. Több millió köbméter homokot és követ használtak fel a megépítéséhez. 40 ezer (!) munkás megfeszített munkájával végül elkészült a 17 levelű, pálmafa alakú mesterséges sziget és a hozzá tartozó, 12 kilométer hosszú, félköríves védőgát.

 

     

 

A gát hivatott a szél által korbácsolt hullámoktól megvédeni a gigantikus építményt. A pálma „levelein” jelenleg vagy 2000 luxusvilla és egy sor szintén méregdrága lakás található. A törzsön és a hullámtörő védőgáton nagy szállodák, vidámparkok és egyéb, a luxusnyaralást szolgáló létesítmények kaptak helyet. A sziget részeit a szárazfölddel egy 300 méter hosszú híd, a Monorail nevű egysínű vasútvonal és egy alagútrendszer köti össze.

 

  

 

A pálma ágain végigsétálva úgy érezheti az ember, hogy valami hatalmas játékvárosba tévedt. Minden ház új, minden udvar gyönyörű, és minden olyan makettszerűen egyforma.

 

Az Atlantis Hotel

A Pálma-sziget legnagyobb luxust kínáló attrakciója kétségtelenül ez a boltívvel összekapcsolt, két toronyépületből álló ötcsillagos óriáshotel. Majdnem 1500 szoba, 17 étterem van benne. Rengeteg bár és megszámlálhatatlan wellness szolgáltatás áll a pihenni és szórakozni vágyó turisták rendelkezésére.

     

 

A közeli vidámparkban medencék, csúszdák, lagúnák várják a vendégeket. A fantasztikus méretű akváriumokban a Perzsa-öböl sokszínű élővilága is megcsodálható. Akinek pedig még ez sem elég, az egy speciálisan kialakított medencében akár delfinekkel is úszkálhat.

  

     

 

Tudtad?

A Pálma-sziget mintájára két további, pálma formájú sziget épül a Perzsa-öbölben. De még hatalmasabb, 300 szigetből álló szigetcsoport építésébe is belekezdtek már Dubajban. Ezek a világ térképét formázzák. A munkák befejezése után itt ugyancsak szállodák és luxusvillák magasodnak majd az ég felé.