Ki ne akarna egy kellemes, pihentető hetet tölteni egy elegáns óceánjáró fedélzetén? Több mint száz évvel ezelőtt a legendás, de tragikus sorsú Titanic is abból a célból épült, hogy a vastag pénztárcájú utasoknak egyedülálló élményben legyen részük egy lenyűgöző méretű, pompás hajón. A 21. században azonban még ennél a csodás luxusgőzösnél is sokkal hatalmasabb és minden földi jóval felszerelt óceánjárók készülnek.

 

A Queen Mary 2

A ma harmadik legnagyobb óceánjárót 2002-ben kezdték el építeni, és a munka olyan jól haladt, hogy a hatalmas hajótest egy év múlva már a vízen is volt. Jó néhány hónap ugyan még eltelt a további szerelési munkálatokkal, de a csodás luxushajó 2004-re teljesen elkészült. Mivel a Queen Mary 2 sok mindenben eltér a hagyományos üdülőhajóktól, ezért az építése közel kétszer annyi pénzt emésztett fel, mint egy „szokványos” luxus óceánjáróé.

 

  

 

Fedélzetén 15 étterem, 5 úszómedence, színházterem, tornacsarnok, kaszinó és bár, sőt planetárium is található. Mind-mind az utasok kényelmét és szórakozását szolgálja. A hajónak még arra is van engedélye, hogy esküvőt tartsanak a fedélzetén. A vizet kecsesen, akár 50 km/h sebességgel szeli. Meghajtásáról gigászi hajtóművek gondoskodnak. A zökkenőmentes működéshez és 2600 utasa ellátásához több mint 1000 fős személyzet munkájára van szükség.

Érdekesség: A Queen Mary 2 elektromos berendezéseivel akár egy százezer lakosú város áramellátását lehetne biztosítani.

 

Az Allure és az Oasis

Az Allure és az Oasis of the Seas testvérhajók. A világ legnagyobb utasszállító óceánjárói. Méreteik alapján kb. ötször akkora térfogatúak, mint a már említett Titanic. Finnországban gyártották őket. Hosszuk a 360 métert is meghaladja, szélességük pedig több mint 70 méter.

  

 

A két hajó külön-külön 6300 utas befogadására képes. 16 emeleten 2700 kabin áll mindkettőn az utasok rendelkezésére. A zavartalan működésről hajónként 2000 fős személyzet gondoskodik. A szokásos éttermeken, bárokon kívül, színházterem, műjégpályák, tánctermek, úszómedencék, golfpályák és sportcsarnokok sora biztosítja az utasok szórakozását. A két hajó szerkezetileg teljesen egyforma, valahogy az Allure a mérések szerint mégis 5 centiméterrel hosszabbra sikeredett testvérénél. Ha tehát nagyon pontosak akarunk lenni, akkor a világ legnagyobb utasszállítója az Allure of the Seas.

 

  

 

A nyolcadik szinten a hajók teljes hosszán végighúzódó sétálóutcák is vannak. A hatalmas méretek ellenére a két úszó szálloda akár 40 km/h sebességgel is képes haladni óriási hajtóműveik segítségével.

Érdekesség: A két hajón 16 emelet van ugyan, de mint szinte minden szállodában, itt sincs sem 13. emelet, sem 13-as szoba. Hiába mosolygunk néha a babonás dolgokon, azért jobb az elővigyázatosság.

 

Tudtad?

A hajókat vastag vaslemezekből építik, mégsem süllyednek el. Azért nem, mert belül üresek, és a víz felfelé irányuló erőt fejt ki rájuk. Minél jobban belemerül a hajótest a vízbe, annál nagyobb ez az erő. Próbáld ki egy üres lábassal. Helyezd a vízre, és figyeld meg, mi történik.