Az idén a fekete gólyák, a halak közül a halványfoltú küllők és a vidrák versenyeztek. Rájuk lehetett szavazni a Természetvédelmi Világalap (WWF) által kiírt címért. A vidrákat Totó, a peteshalmi bajnok képviselte. Természetbarátok ezrei voksoltak rá, így ő lett a 2013-as év állata. Nem véletlenül!

A vidrák egész Európában a veszélyeztetett állatok közé tartoznak. Néhány országban pedig már kipusztultak. Ezek a szép, bundás állatok a csöndes, vízjárta helyeket kedvelik. Halastavaknál, folyók mentén élnek. Például a Duna mellékágainál. Ott, ahol a víz fölé hajló fák tövében vagy a nádasban biztonsággal megépíthetik a vackukat. Ilyen hely azonban egyre kevesebb van még a Duna mentén is, hiszen a vízi erőművek, vízelvezetések, gátak miatt sok Duna-ág teljesen kiszáradt. Az őshonos állatok, madarak, halak így sokfelé elveszítik otthonukat.

 

 

A magányos mester

A vidra magányos állat. Ám ügyes építőmester. Házát – vagy inkább várát – úgy építi, hogy nehezen fedezze fel az ellenség. S ha megtámadná is a róka vagy egy-egy nagyobb madár, a víz alatti bejáraton keresztül gyorsan elmenekülhessen. Nagyon szeret lustálkodni. Legszívesebben a vackában vagy a vízparton heverészget. Ha éhes, csak belecsusszan a vízbe, s fog néhány kisebb halat, rákot. Amikor még vadászni sincs kedve, beéri kagylóval, kisebb rovarral, lárvával.

  

 

A nagy játékos

A vidrák nagyon szeretnek játszani. Télen a hóban például egész vidracsaládok együtt szoktak szánkózni. Fölmásznak jó magasan a vízparton, és husss!, s már le is csúsztak a hasukon a lejtőn. A vízben is sokat hancúroznak, bukdácsolnak, csak a játék kedvéért.

 

Feladat

Nézz körül a lakóhelyed környékén. Van-e ott olyan vízjárta hely, ahol Totó is szívesen megtelepedne?

 

Kérdezz!

Miért nem fázik a vidra télen sem a vízben?

A vidrát nem a zsírréteg védi meg a kihűléstől, hanem a bundája. Az annyira zsíros és tömöttt, hogy nem engedi a testéhez a vízet. A szőrmók állat akár 10 méter mélységbe is képes lemerülni a vízben, és ott 1-2 percig bírja levegővétel nélkül.