Január

 

Karácsony után az emberen furcsa fáradtság vesz erőt. Ilyenkor valahogy sokkal kellemesebbnek tűnik a szoba melege. Ha azonban rászánod magad és felkerekedsz, nagyon érdekes dolgokat láthatsz a természetben ilyenkor is.

A téli erdő csodalátos látvány. A bokrokon még ilyenkor is rengeteg a bogyó, a rigók legnagyobb örömére. Összefagyott galagonyával és csipkebogyóval vannal tele az ágak. Bár ezek már nem fogyaszthatóak, feldobják a téli erdő színeit.

 

Róka   Vadmacska

 

Feketrigó

 

A hóval borított talaj tele van az állatok lábnyomaival. Ha felismered ezeket a lábnyomokat, feltárulhat előtted az erdő  egész élete. Ebben fogok most neked segíteni. A kutya lábnyomát biztosan felismered, de a téli erdőt járva előfordulhat, hogy hosszúkás, keskeny  kutyáéra emlékeztető lábnyomra bukkansz. Ez bizony a róka lábnyoma. Ha csendben vársz egy kicsit, talán meg is pillanthatod a ravaszdit.  A vadmacska lábnyoma is könnyen felismerhető,  ahogy a házi macska, ő is behúzza karmait járás közben. Méretre azoban jóval nagyobb mint házi rokonának lábnyoma.

 

Vadludak   Vadludak

 

Ahogy lassan beesteledik, az égbolt is megtelik élettel. Ilyenkor hangos gágogással vadludak húznak el a fejünk felett, esti szállásukra igyekeznek. Ezek a madarak Északról érkeztek hozzánk, hogy nálunk vészeljék át a telet. Figyeld meg, ahogy V alakban repülnek! Ennek nagyon egyszerű oka van. Az elöl levő madár szárnycsapásaival megkönnyíti a mögötte haladók repülését, azáltal, hogy csökkenti számukra a levegő ellenállását. Ugyanezt figyelheted meg például egy autóversenyen is. Előzés előtt a sofőr behúzódik az előtte lévő mögé. Ezt nevezzük szélárnyéknak.

  

Vadludak vonulása

 

 

Feladat:

 

Az erdőt járva fényképezz vagy rajzolj le minél több lábnyomot.  Hazaérve próbáld meg meghatározni őket!  Az interneten sok segítséget találhatsz.