Csehországgal nemcsak szomszédos Szlovákia, de nem is olyan régen még egy államot alkotott vele. Ez volt Csehszlovákia, 1993-ban vált szét két államra. A csehek és a szlovákok azóta is jól megértik egymást. A nyelvük olyan közel áll egymáshoz, hogy nem kell tolmács, anélkül is értik, mit mond a másik. Csehországot Európa ékszerdobozának szokták nevezni, mert olyan gyönyörű. Tele van szép tájakkal, hegyekkel, várakkal, kastélyokkal.

Csehország Európa közepén található, szomszédos Szlovákiával. Területe 79 ezer négyzetkilométer, lakosainak száma 10,5 millió fő. Fővárosa Prága.

 

  

 

Az arany Prága

Az ország fővárosa és legnagyobb városa. A világ legszebb székhelyei közt tartják számon, joggal. A Moldva folyó két partján fekszik. Központja ma a Világörökség része. Rengeteg turista látogatja. Van mit megnézniük és megcsodálniuk. Az Óvárosban a Városháza az Orloj óratoronnyal, a Károly-híd a szobraival, a Malá strana hangulatos utcácskái az ódon házakkal, a Hradzsin, a vár és mellette az aranyművesek Arany utcája, mind-mind egy nagyon gazdag és érdekes múltról regél.

 

  

 

Hegyek, fenyvesek közt

Elképesztő formájú homokkősziklák meredeznek az Elba folyó mentén, a német határnál, dús fenyvesek, lombhullató erdők és kristálytiszta vizű patakok közt. A mesébe illő táj védett terület: a Cseh Svájc Nemzeti Park; a határ túloldalán, Németországban is folyatódik. De az Óriás-hegység, a Krkonoše fenyvesei is védettek. A hegység mindamellett a legkiválóbb síterep.

 

  

 

A gazdag kisvárosok

Nemcsak a várak és kastélyok, de számtalan kisváros is ámulatba ejti az országba látogatót. Pl. Kutná Hora, amelynek gazdagsága egykor Prágáéval vetekedett. Nem egy ódon városka központja védett műemlék, vagy mint Kutná Hora, a világörökség része.

 

  

 

A ceruzák és autók gyártói

Cseh szomszédaink sok jó dolgot kitaláltak és gyártanak máig, hogy mást ne mondjunk, pl. a Škoda autókat. De tudtad, hogy a mindennap használt KOH-I-NOOR ceruzáid is cseh termékek? Az iskolai menzáról ugyancsak jól ismert marhaszelet knédlivel pedig jellegzetes cseh étel.

 

  

 

  

 

Tudtad?

A kisgyerekek is boldogan forognak a régi népviselet szerint varrt ruháikban a dél-csehországi Domažlicén, amikor vásár vagy fesztivál van a városban. Az ő vidékükön maradtak fenn legtovább a régi hagyományok Csehországban.

A régi Csehországot latin szóval Bohémiának nevezték. Ezt a nevet helyenként ma is használjuk, a magyar bohém kifejezés is ebből ered.

A Kisvakond minden gyerek kedvence. Zdeněk Miler cseh rajzfilmkészítő alkotta meg a figuráját. Történeteit ma már a világ számtalan országában ismerik.