Micsoda élmény ilyenkor, ősszel kirándulni az erdőben! A levélhullás előtt a fák színpompás lombruhába öltöznek. Hihetetlenül tarka októberben az erdő. És mennyire más, tiszta és illatos itt a levegő!

A régi emberek úgy tartották, hogy minden fa egyéniség, lelke van, ezért különösen vigyázni kell rá. És mi manapság eléggé vigyázunk az erdőre?

 

Miért fontos az erdő?

Az erdők a Föld tüdeje. A fák rengeteg oxigént termelnek, amire minden élőlénynek szüksége van. Oxigén nélkül nem volna élet a bolygónkon.

Az erdő vízforrás is egyben. Tárolja és szűri a lehulló csapadékot. Nem véletlen, hogy a friss víz túlnyomó részét, a nagyvárosok ivóvizét az erdősült területek adják.

A fák szűrik, megtisztítják a levegőt a portól. Ezt akkor érezzük és élvezzük különösen, amikor kirándulunk az erdőben.

Az erdő rengetek élőlénynek, növénynek, állatnak az otthona.

A fák gyökerei megkötik a talajt, és így védik az eróziótól, vagyis attól, hogy a szél, az eső elhordja a föld felső rétegét.

 

Az erdő haszna

Az erdőt, az erdő fáját, gyümölcseit az emberek sokféleképpen hasznosítják. Régebben állatokat is legeltettek az erdőben. A tölgyfa, bükkfa makkján hizlalták pl. a disznókat. Gombát szedtek, gyógynövényeket gyűjtöttek. A fából házat építettek, szerszámokat, bútort készítettek.

 

     

 

A fakitermelés

A régi időkben is sok fát kivágtak az emberek, mert szükségük volt a faanyagra. Erősen pusztultak az erdők a földrészünkön, Európában pl. azokban az évszázadokban, amikor a várak építése volt divatban. Egy-egy várhoz, erődítményhez rengeteg fára volt szükség. A fakitermelés napjainkban azonban akkor méreteket öltött, ami már veszélyezteti az erdők megújulását, és azt, hogy elegendő oxigént, tiszta levegőt tudjanak termelni a fák. Egy műholddal 2000-től 12 éven át figyelték az erdőterületek pusztulását a Földön. Azt állapították meg, hogy ez alatt az idő alatt nagyjából akkora területen tűnt el az erdő, amekkora Nyugat-Európa. Persze nem egyedül az ember okozta ezt a nagy pusztulást, a fák betegségei és a szélviharok is jócskán közrejátszottak benne. De mindezzel együtt is óriási a veszteség!

 

  

 

Mit tehetünk mi?

Sokat! Először is azzal, hogy a kirándulások, erdőjárások során betartjuk a szabályokat. Nem hangoskodunk, nem riasztjuk fel az erdő vadjait, nem szemetelünk, nem okozunk tüzet. Sokat teszünk az erőkért azzal, ha úgymond tudatos vásárlók vagyunk, és nem veszünk meg akármit a boltban. Ha pl. olyan terméket választunk, amin megtalálható a FSC logó, mert így a vásárlásunkkal nem járulunk hozzá az erdők esztelen és felelőtlen pusztításához. Amelyik papíron – füzeten, papírszalvétán, zsebkendőn – rajta van ez a logó, az azt jelenti, hogy az előállításához kivágott fa helyébe újat ültettek.

 

     

 

Feladat

Nézz körül otthon! Találsz olyan dolgot, ami újrahasznosított papírból készült? Tudod-e mit jelent a fenti, középső tábla?