A magyar népmesének is van ünnepnapja, méghozzá szeptember 30-án. Hogy miért éppen ekkor? Aki még nem tudná, annak is könnyű kitalálnia, hiszen ezen a napon született Elek apó, a nagy mesemondó. Nincs magyar gyerek, se felnőtt ma a világon, aki ne ismerne, ne olvasott volna már akár csak néhány Benedek Elek-mesét, ne őrizné ott a könyvespolcán a Többsincs királyfi, a Csillagszemű juhász vagy a Rátóti csikótojás történetét valamelyik mesekönyvében.

A jeles napokról pedig illik megemlékezni. Elek apó születésnapján és a magyar népmese napján különféle rendezvényekkel szoktunk ünnepelni. Versenyt hirdetnek, felolvasásokat tartanak, Elek apóra emlékeznek, a népmeséről beszélgetnek sokfelé ilyenkor a magyar vidékeken. És ami a legfontosabb: sok mesemondó mond mesét a gyerekeknek ezekben a napokban az iskolákban, óvodákban, könyvtárakban.

 

  

 

  

 

  

 

Így volt ez szeptember legvégén és október első napjaiban a muzslai, a ragyolci, a buzitai iskolában és Füleken két oviban is. Ezekben az iskolákban, ovikban a Meseszó Egyesület tagjai mesedélelőttöt tartottak: meséltek egész délelőtt a gyerekeknek, a hallgatóság legnagyobb örömére.