Szörnyék, október

 

Ahogy Szörny Szabi reggel kinézett az ablakon, szörnyű jó ötlete támadt. Hát persze, mert a hasára gondolt! Mint mindig! Az jutott eszébe, hogy ilyenkor ősszel erdő-mező tele van gombával. Itt az ideje egy szép erdei kirándulásnak. (Hátha közben beugrik a kosárba valami illatos uzsonnánakvaló!) Le is ballagott a konyhába, ahol a Szörny család épp reggelihez gyülekezett.

– Volna kedvetek délután egy jót kirándulni? – kérdezte őket. – Mehetnénk az erdőbe. Talán még gombát is szedhetnénk. Ha találunk gombát, vállalom az uzsonnakészítést.

Szörny Sziszi már épp sorolta volna, mennyi programja van délutánra, csak hogy drágalátos öccsének ne kelljen igent mondania, amikor eszébe villant, hogy hiszen ő imád erdőn-mezőn csatangolni, és egy ilyen jó alkalmat kár lenne kihagyni. Ezért csak annyit mondott:

– Hááát… végül is éppen ráérhetek… ha nagyon muszááááj…

Szörny mama épp azt számolgatta, hogy mennyi mosnivaló halmozódott föl a héten, mennyi illatos tiszta ruha lesz ebből a szárítókötélen… Na igen, a gombának is jó illata van, legalább olyan jó, mint a tiszta ruhának. Hát, végül is…. És így szólt:

 

Szörnyék, október Szörnyék, október Szörnyék, október

 

– Szabikám, ha ez téged boldoggá tesz! Egy kis egészségügyi séta nem árthat meg. Ugye, papa?

Szörny papa épp elmélázott, milyen jó is lesz délután leheveredni a kedvenc karosszékébe a kedvenc újságjával és egy jót szundítani. Hogy mi? Erdei séta? Gomba? Uzsonnaaa?

– Nos, az újság talán várhat uzsonna utánig. Felőlem mehetünk! – mondta.

Így esett, hogy ezen a szép októberi szombaton a Szörny család szörnyen jót kirándult a közeli erdőben. Bizony olyan jót sétáltak, hogy a gombák csak úgy ugrándoztak befelé a kosarukba! Lett is finom uzsonna!

(Ide kattintva hasznos dolgokat olvashatsz a gombákról!)


Szörny Szabi szörnyen finom gombás párnácskái, amit te is kipróbálhatsz

 

Hozzávalók:

1 csomag levelestészta

1 csokor petrezselyem

200  gramm csiperkegomba

200 gramm juhtúró

1 tojássárgája

1 fej lila hagyma

kevés olaj, só, bors


Gombás párnácska Gombás párnácska

Gombás párnácska Gombás párnácska

 

Munkamenet:

1. A fagyasztott levelestésztát olvaszd ki. A gombát és a petrezselymet mosd meg. A hagymát pucold meg. Aztán szólj egy felnőttnek, hogy kapcsolja be a sütőt 180 fokra.

2. A gombát vágd apró gerezdekre, és felnőtt felügyelete mellett forró serpenyőben kevés olajon, folyamatosan kevergetve pirítsd meg. Közben kevés sót is hints rá. A lila hagymát vágd apróra és serpenyőben kevés olajon süsd puhára. A petrezselymet vágd apróra.

3. A gombát, hagymát, túrót és a petrezselymet keverd össze egy tálban, és fűszerezd egy csipet sóval, borssal.

4. A tésztát lisztezett deszkán (használhatsz teljes kiőrlésű lisztet, úgy egészségesebb) nyújtsd ki 2-3 mm vékonyra, vágd fel egyforma kockára. A kockák széleit kend meg tojássárgájával.

5. A tölteléket kanállal adagold a tésztadarabok egyik felére. A tészta másik felével takard be a tölteléket. Az így összehajtott párnácska széleit nyomkodd össze, hogy sütés közben ki ne folyjon a töltelék. Tedd a párnácskákat sütőpapírral bélelt tepsire, kend meg tojással, és 15-20 perc alatt süsd a sütőben aranybarnára.

6. A sütőből kivéve szedd őket szalvétára, hagyd egy kicsit hűlni, és már eheted is. Jó étvágyat!

 

Kellékek az erdei kiránduláshoz:

● Fontos a jó cipő – legyen zárt, stabil, tartsa jól a lábat! Legyen erős, vastag a talpa, és vízhatlan!

Hosszúnadrág – a tüskés bokrok és a kullancsok miatt szükséges. Bokában lehessen megkötni, hogy a kullancs ne másszon a szárába.

Pulóver – egy hosszabb túra során hidegebbre fordulhat az idő, ráadásul az erdők mélyén mindig hűvös van.

Túrabot – begyűjthető akár az út során az erdőben is. A lényeg, hogy egyenes legyen és erős, de könnyű, és legalább a válladig érjen, ha kézbe fogod.

Fényképezőgép – hogy megörökíthesd a szép napot.

 

Balla Margit