Május

 

Egy szörnyen szép májusi szombaton Szörny mama reggel kinézett a konyhaablakon, majd nagyot sóhajtva így szólt Szörny papához:

– Te papa, nekem úgy hiányoznak a hegyek!

– Miféle hegyek? Hiszen nem is éltél hegyek között soha!

– Az igaz, de mégis! Milyen fantasztikus lehet ilyenkor sétálni a gyantaillatú fenyvesekben vagy egy kakukkfűillatú hegyi legelőn, gyógynövényekkel teli réten!

– Nagyon úgy tűnik, mama, hogy neked nem is a hegyek, hanem csak az illatuk hiányzik.

– Lehet … Túrázni végül is sohasem szerettem olyan nagyon, és a kullancsoktól is szörnyen félek! De akkor mitévő legyek? Szerezzek be egy Magas-Tátra illatú szobaillatosítót? Az olyan kiábrándító!

– Hmmm, lássuk csak! – hümmögött Szörny papa, és a szája szélét rágta, ami nála az elmélyült gondolkodás jele volt. – Kakukkfűmmm… zsályahhh… hmmrrrozmaring… majoránnahaha…

– Mi van a papával, valami varázsigéket mormol? – lépett be éppen ekkor a konyhába a reggeliért Szörny Szabi.

Kakukkfű? Jól hallom?! – kapta fel a fejét a nyomában araszoló Szörny Sziszi is. – Mondtam már, papa, hogy szeretnék egy ágyást a kertben telis-tele illatozó zöld fűszerekkel?

 

Levendula Kert Kert

 

– Na tessék! – gyúlt világosság erre Szörny papa agyában. – Itt a megoldás!

– De mi az, papa, mondd már! – sürgették a többiek.

– Hát a fűszerkert! Kakukkfű, zsálya, rozmaring, majoránna, snidling, bazsalikom, kapor! Csupa csoda! És mindenki jól jár! Mama, te megkapod az illatos levegőt, Sziszi ültethet, kapálhat, gyomlálhat kedvére, Szabinak lesz friss fűszer a főzéshez, én meg ehetek sok finomságot – sorolta magával is egészen elégedetten Szörny papa. – Reggeli után hozzá is foghatunk!

Az ötlet az egész családnak megtetszett. Így történt, hogy Szörnyéknél nemsokára friss kakukkfű került a rántottába, kapor és snidling a túrókrémbe, rozmaring a húsokra, bazsalikom a paradicsomszószba, az eper mellé pedig mentalevélkék. Ínycsiklandó lehetett, nem igaz?

 

Szörny Szabi szörnyen finom joghurtos-csokoládés muffinja

 

Hogy ezen a szombaton se maradjanak édesség nélkül, Szörny Szabi egy igazán gyors, egyszerű süteményt sütött uzsonnára: joghurtos-csokoládés muffint (bár ő csak muflinak nevezte).

 

Hozzávalók:

250 g sima liszt,

2,5 kávéskanál sütőpor,

fél kávéskanál szódabikarbóna,

130 g kristálycukor,

1 db egész tojás,

130 g olvasztott vaj,

egy doboz natúr fehér joghurt,

egy tábla keserű csokoládé

 

Szörny Szabi

 

Munkamenet:

1. Egy nagy tálban Szabi először a száraz hozzávalókat keverte össze: a lisztet, sütőport, szódabikarbónát és a cukrot. Szörny mama közben bekapcsolta a sütőt 180 fokra.

2. Szörny mama segített a vajat is megolvasztani egy másik tálban. Szabi ahhoz hozzákeverte a többi, nedves hozzávalót: a tojást és a joghurtot.

3. Szörny mama apróra vágta a csokoládét (mert, ugye, kés, villa, olló gyerek kezébe nem való).

4. A száraz és nedves hozzávalókat Szabi végül összekeverte, hozzáadta a csokoládét, majd a tésztát kanállal beleadagolta az előkészített papírformákba. Vágott mandulát szórt a tetejükre.

A sütőben 20 perc alatt megsültek. Amint kihűltek, mind belakmározták őket. Szörnyen finom volt.

 

Csokoládés muffin Csokoládés muffin Csokoládés muffin

 

Csokoládés muffin Csokoládés muffin Csokoládés muffin

 

Szörny Sziszi fűszerkertje

 

Reggeli után Szörny Sziszi máris kiment a kertbe Szörny papával. Egy napos fekvésű szegletet jelöltek ki fűszernövényes ágyásnak. Nem volt nagyobb két négyzetméternél. Szörny papa szerint ezen megterem annyi fűszer, amennyi a családnak egész évben elég lesz.

Téglával körbekerítették és sakktáblaszerűen beosztották.

Minden mezőbe más növény számára jelöltek ki helyet.

A szerszámoskamra eresze alá egy hordót állítottak. Ebbe gyűlik majd az esővíz, amivel Sziszi nyáron öntözheti a kertjét. A tetejét lefedték, hogy a szél szennyet, száraz levelet ne hordjon bele.

A gyomok számára a kert sarkában faágakból komposztáló helyet kerítettek.

Mindent előkészítettek a veteményezéshez, palántázáshoz. Este aztán Sziszi keresett egy üres füzetet. Ebbe jegyzi majd fel a kertápolás közben gyűjtött megfigyeléseit. Ez lesz az ő első füveskönyve.

 

Balla Margit