Február

 

Egy szörnyen hűvös, ködös és barátságtalan februári szombaton Szörny mama a konyhában toporgott. Ebédfőzéshez készülődött volna, de nem sikerült kitalálnia, hogy mit főzzön. Mit főzzön?! Mit főzzön?! Mivel vidítsa fel a családot egy ilyen borongós napon? Belelapozott a szakácskönyvébe. Megvan! Hát persze!

Hogy is felejthette el! Hiszen farsang van, és ő még nem is készített fánkot. Épp itt az ideje! Ha gyorsan hozzáfog a dagasztáshoz, mire a család felébred, már meg is kel a finom édes tészta, aztán csak sütni kell.

Ám Szörny papa ezen a szombaton valahogy korán kelt, és mielőtt Szörny mama becsukta volna a szakácskönyvet, kedvenc olvasmányát, megjelent a konyhában.

– Min töprengsz olyan erősen, mama? – kérdezte. – Remélem, az ebéden. Kitaláltál már valami finomságot? Ugye, fánk is lesz?! Hiszen farsang van!

– Ó, papa, te mindig csak a hasadra gondolsz. Borzasztó!

– Már hogy lenne borzasztó? Csak akkor lesz az, ha valami rémeset főzöl. De olyan még nem fordult elő, amióta világ a világ! Ma is valami jót készítesz, ugye? Segítek ám! Hagymavágó-világbajnok vagyok, tudod!

– Már neki is foghatsz. Sőt, a gyerekeknek is lesz feladat, csak ébredjenek fel!

A gyerekek azonban ezen a szombaton nem siettek a felkeléssel, még kevésbé a konyhában való segítkezéssel. Sziszi ugyanis még az ágyban szerette volna kitalálni, hogy mi legyen jövő héten az iskolai álarcosbálban. Reggeli után aztán rohant vissza a szobájába, és tervezett, nyírt, rajzolt, ragasztott egész délelőtt. Szabi délutánra a barátait várta és meg akarta lepni őket valami igazi farsangi finomsággal, hát ahhoz készülődött.

Így esett, hogy ezen a barátságtalan februári szombaton, Szörny mama és Szörny papa a gyerekek nélkül sütött-főzött egész délelőtt a konyhában. Bezzeg volt segítségük aztán az ebédnél! Hát még a fánkevésben!

 

Szörny Szabi szörnyen finom turmixai

 

Szabi többféle turmixot készített délutánra a barátainak. Mindegyik nagyon finom volt, ráadásul egészséges. Te is kipróbálhatod. Nem kell hozzá más, csak egy turmixgép, tej, gyümölcs (lehet fagyasztott is, de mindenképpen ki kell olvasztani), némi méz vagy cukor, esetleg fehér joghurt, pár csepp citromlé és fantázia! Egyszerre többfélét is készthetsz, aszerint, hogy éppen milyen gyümölcs akad a háznál.


Turmix Turmix Turmix


Szörny Szabi

 

Munkamenet:

1. A meghámozott banánt karikázd fel!

2. A turmixgépbe önts egy pohár tejet! Tedd bele a banánt és egy kanál cukrot!

3. Zárd le a gép tetejét, és addig turmixold a hozzávalókat, amíg szép habos italt nem kapsz!

4. Öntsd poharakba, és már kínálhatod is!


Turmix Turmix


Fagyasztott málna-eper-szeder-áfonya keverékből hasonló módon készíthetsz italt. Először olvaszd ki a gyümölcsöt, aztán tedd a gépbe. Fél pohár tejet önts rá és adj hozzá egy fehér joghurtot. Ízesítsd egy kanál cukorral, pár csepp citromlével és turmixold össze! Meglásd, a te barátaid is megnyalják utána a szájukat!


Turmix Turmix


5 ötlet farsangi dekorációhoz

 

Sziszi megtervezte a jelmezét az álarcosbálra. (Nem fogod elhinni, tigrisruhát rajzolt magának. De hogy miképp lesz abból jelmez?! Majd Szörny mama kitalálja.) Aztán elkészítette a dekorációs kellékek listáját. Ugyanis őt bízta meg az osztály, hogy az álarcosbálra az osztályterem díszítésének a módját megszervezze.


Farsang Farsang Farsang

 

Íme Sziszi listája:

lufi – kell belőle néhány csomó, lehetőleg többféle színű és formájú.

füzérek – ezektől lesz igazán hangulatos az osztály. Sokfélét árulnak a papírboltban, de elég drágán. Legjobb, ha mindenki készít néhányat otthon.

álarc – nemcsak a jelmez része, táblán, falon, faliújságon díszítésképp is jól mutat.

konfetti – a legvidámabb dolog konfettit szórni, amikor már jó a hangulat.

papírcsákó, papírtrombita – nem teremdíszek, de elengedhetetlen kellékei a farsangi bálnak.

 

Balla Margit