Szélmalom, szélerőmű

 

Hogy mi a szél? És mi köze a villamosenergiához? Ahhoz, hogy otthon a háztartásban működjön a porszívó, a mosógép, anyu karácsonyra süthessen kalácsot a villanysütőben? Bizony, nagyon sok!

A szél ugyan nem más, mint a levegő mozgása. Ám néha nagyon nagy ereje van. S az ember rég felfedezte, hogy ezt az erőt hasznosítani tudja, mégpedig energiatermelésre. A szél meghajtja a szélmalom lapátját, és lisztet őröl a gabonából.

 

Házi szélerőmű   Szélerőmű Dubajban   Szélerőmű a tengeren

 

Manapság is sokfelé vannak még szélmalmok, de a szél erejét mostanában sokkal inkább elektromos áram termelésére használjuk. Szükség is van erre, mert egyre több energiát fogyasztunk. A szél pedig olyan energiatermelő, amelyik folyvást és magától megújul – vagyis fúj anélkül, hogy bármit is tennénk – és közben nem szennyezi a környezetet (mint például a szén tüzelésű hőerőművek). A szél az egyik legtisztább energiaforrás. 

Az első szélerőművet – nem véletlenül – éppen egy szélmalomból alakította át egy amerikai feltaláló. Később egy komoly, nagy termelőképességű erőművet is sikerült építeni. De ennek egy évi működés után leszakadt az egyik kereke és kis híján tragédiát okozott. Ezért jó pár évig akadozott a fejlesztés. Végül egy amerikai kisvárosban sikerült üzembe állítani egy olyan szélkereket, amelyik kétszáz család teljes energiaszükségletét fedezte, és hosszú távon is üzembiztosan működött.

 

Szélerőmű Bábolnán   Szélerőmű Szlovákiában Cerová

 

Európában egy tengerparti, erősen szeles ország, Dánia volt az, ahol felismerték, hogy a szél használatával óriási mennyiségű energiát tudnak előállítani. A dánok ma már ott tartanak, hogy az ország energiatermelésének egynegyedét állítják elő szélerőművekben. Nálunk is szaporodnak a szélkerekek. A hatalmas vitorlák méltóságteljes forgását egyre többfelé megfigyelhetjük sík vidéken járva.

Feladat:

Egy szombati napon, amikor sok háztartási gép működik otthon, olvasd le a villanyóra állását reggel, aztán este! Számítsd ki, mennyi energia fogyott el! Ugyanezt tedd meg egy hétfői napon, amikor csak este van otthon a család! Hasonlítsd össze a két nap energiafogyasztását!