Ha közelebbről megnézed a bőröd, sok ilyen-olyan foltot láthatsz rajta. Vannak köztük világosabbak, sötétebbek, kisebbek, nagyobbak, szinte mindenhol lehet egyet-egyet találni belőlük a testünkön. A legtöbbjük világos- vagy sötétbarna, de vannak piros és sötétkék színűek is! Aztán vannak olyanok, amik csak úgy megjelennek, ha például betegek vagyunk, akár még viszketnek is, és hetekig nem tűnnek el. Mégis mért van ez a sok folt rajtunk, és mért jönnek újak, ha megbetegszünk? Lehetnek veszélyesek is? Ezekre a kérdésekre keressük most a választ. 

Beszéljük először azokról a foltokról, amik nem egy betegségnél jönnek elő, hanem mindig rajtad vannak, meg is szokhattad már őket. A legtöbb ilyen foltot úgy hívjuk, hogy anyajegy, méghozzá azért, mert régen azt hitték az emberek, hogy ezeket mind a szüleinktől örököljük. Az igazság az, hogy az anyajegyek egy pici részét örököljük, a többit pedig szerezzük, olyankor, ha sok napsütés ér bennünket, vagy például serdülőkorba érünk.

 

Anyajegyek

Biztosan te is tudod már, hogy a bőrünk alsó rétegében, az irhában, laknak olyan sejtek, amik sötét festéket tudnak termelni. Ezek a sejtek döntik el, hogy milyen színű lesz a bőrünk, szinte kifestenek minket, mint egy falat. Képzeld csak, ugyanezek a sötét festékes sejtek azok, amik az anyajegyekben csapatokba összegyűlnek és felszaporodnak. Nagyon sokfélék lehetnek. A legtöbb kör alakú sötétbarna vagy világosbarna picit kiemelkedő folt. Ha neked másféle van, világospiros vagy sötétkék, akkor se ijedj meg! A világospiros színét a benne levő rengeteg icipici kitágult ér adja, a sötétkékét pedig a nagyon mélyen lévő festéksejtek. Az sem ritka, hogy valakinek egy-két szőrszál áll ki az anyajegyéből. Akármilyen furcsa, de ez is teljesen normális.

 

 

Szeplők

Ha világos bőröd van, akkor most biztosan eszedbe jutnak a szeplők. Fontos tudni, hogy a szeplők nem anyajegyek! A szeplőkben nincs sok-sok festéksejt, hanem csak arról van szó, hogy a világos bőrben a festéksejtekre nagyon erősen rá tud sütni a nap, mire azok ijedségükben elkezdenek rengeteg festéket termelni. Szóval ezek a szeplők igazából csak festékfoltok, sosem emelkednek ki a bőrödből, mindig laposak maradnak, és nincs velük az égvilágon semmi gond. Az anyajegyek és szeplők nem veszélyesek, viszont nem árt néha megnézegetned őket. Ha valamelyik hirtelen megnő, megváltoztatja a színét vagy az alakját, akkor szólj a szüleidnek, ők majd eldöntik, hogy az orvosodnak is meg kell-e mutatni.

 

Kiütések

Ne feledkezzünk meg azokról a foltokról, amik akkor jelennek meg rajtad, mikor megbetegszel. Ezeket kiütéseknek hívjuk. Úgy jönnek létre, hogy a betegséget okozó vírus vagy baktérium, amit elkaptál, a véreden keresztül a bőrödbe is eljut. Nagyon sokféle ilyen kiütés létezik, mindegyiket megtanulni szinte lehetetlen. A lényeg az, hogyha fáj a torkod, lázad is van, vagy úgy érzed, egy falatot sem tudnál lenyelni, és mellé még pici piros pöttyök jönnek elő rajtad, akkor bizony ilyen kiütésről van szó. Még az is lehet, hogy nem pici pöttyöket, hanem nagy piros foltokat, vagy akár dudorokat, hólyagokat találsz magadon. Ezek is vírus vagy baktérium okozta kiütések. Ha bármi ilyet látsz, mindenképp szólj a szüleidnek, és menjetek el az orvosodhoz, ő tudni fogja, mi a teendő.

 

  

 

Kiütést nem csak vírus vagy baktérium tud csinálni, hanem például méhecskék, pókok, hangyák, szúnyogok csípése is. Ezek a csípések is nagyon sokfélék lehetnek. A szúnyogcsípés egy nagyon viszkető, kidudorodó pirosas folt, de a pók csípése például sokkal csúnyább, nagyobb és lassabban gyógyul. A csípések sokszor nagyon viszketnek. Fontos, hogy próbáld nem megvakarni őket, mert ha a vakargatással felsérted a bőröd, a seb még lassabban gyógyul. Ha méhecske csípett meg, s a csípés felduzzad és nagyon fáj, vagy ha hirtelen megjelennek rajtad pirosas pici dudorok, mindenképp gyorsan szólj a szüleidnek, mert lehet, hogy allergiás vagy a méhcsípésre!

 

Allergia

Apropó allergia! Képzeld csak el, olyan is van, hogy tele leszünk pici piros dudorokkal vagy akár nagy piros foltokkal anélkül, hogy megbetegedtünk volna, vagy megcsípett volna valami. Ezeket hívjuk allergiás kiütéseknek. Ezeket mi okozzuk saját magunknak akkor, ha allergiások (vagyis túlérzékenyek) vagyunk valamire, valamilyen ételre, italra, krémre, amit magunkra kenünk. Valakinek a napsütés is kiütéseket okoz, és ide tartozik a csalánkiütés is. Az allergiás kiütésektől nem kell megijedned, ha rájössz mi okozta őket, könnyen meg is szabadulhatsz tőlük.

 

  

 

Most már te is láthatod, a bőrünk olyan, mint egy nagy festővászon. Szinte bármilyen színű és nagyságú folt megjelenhet rajta. A legtöbbjüktől nem is kell tartanod. Viszont most, hogy jön a nyár, fontos tudnod, a túl erős napsütés nagyon rosszat tesz a bőrünknek és az anyajegyeinknek is. Mielőtt kimész a napra játszani vagy a strandon fürdeni, mindig kend be magad egy jó fényvédő krémmel, és sose maradj túl sokáig a napon!

 

Őszi Zoltán rajzai