kab50

 

Gondolom, te is észrevetted már, hogy a testünk micsoda furcsaságokra képes. Pl. tüsszent, legtöbbször váratlanul, nem is tudjuk visszatartani. Úgy érezzük, mintha ketyegne bennünk egy bomba, ami egyszer csak hirtelen felrobban. Előtte becsukódik a szemünk, az arcunk meg furcsán eltorzul. Aztán robban a bomba, sok-sok levegő kirepül az orrunkon meg a szánkon, úgy halljuk, mintha hangosan azt mondanánk, hapci. Ez a fránya tüsszentés bizony nagyon furcsa dolog, talán kicsit olyan is, mintha hiba csúszott volna a gépezetbe. De mit is akar vele a testünk? Miért tüsszentünk? Máris látni fogod, hogy ez nem egy hiba, hanem jól megtervezett gyorstakarító hadművelet.

 

A ketyegő bomba akkor indul be, amikor az orrunkba valami zavaró anyag kerül. Például por, virág pollenje (az allergiásokat zavarja meg), állatszőr, de akár nagyon hideg levegő is. Ha mondjuk véletlenül beleszippantasz egy nagy adag borsba, biztos, hogy tüsszentés lesz a vége. Ilyenkor az orrban lévő nyálkahártya küld egy jelet az agyba, hogy takarításra van szükség! Az agy erre gondolkodás nélkül, rögtön megparancsolja a mellkasunkban, torkunkban és légcsövünkben lévő izmoknak, hogy hirtelen összeránduljanak. Ahogy ezek összerándulnak, összenyomják a tüdőben lévő levegőt és kipréselik az orrunkon és szánkon keresztül. Szinte úgy, mint mikor egy felfújt lufit hirtelen összenyomva leengedsz, és a nyíláson nagyon gyorsan és hangosan siet ki a levegő. Nem is csoda, hogy olyan érzés ez, mintha egy bomba robbant volna benned, igaz? A levegő aztán ahogy kiszáll az orrból, magával sodorja azt, ami az orr nyálkahártyáját megzavarta. És kész is a takarítás.

 

De mért torzul el furcsán az arcunk, és mért csukódik be a szemünk tüsszentés közben? Nos a válasz az, hogy az agy az arcban és szemben lévő izmoknak is megparancsolja az összerándulást. Hogy ezt miért teszi, arra még a kutatók sem tudják a választ. Mindenesetre a szemed becsukódását te magad is meg tudod akadályozni (nem úgy, mint a tüsszentést magát), vagyis ha nagyon koncentrálsz, lehet nyitott szemmel tüsszenteni. Inkább ne próbáld meg, nem valami kellemes élmény.

 

De miért nyitjuk ki még a szánkat is, holott a testünk csak az orrunkat akarja kitakarítani. Azért, mert tüsszentés előtt olyan hatalmasra nő a bennünk lévő levegő nyomása, hogy a pici orr ezt egyedül nem tudja biztonságosan kezelni. Így aztán kinyitjuk a szánkat, hogy ott is ki tudjon szabadulni a levegő. Csukott szájjal is lehet tüsszenteni, de inkább ezt se próbáld ki, mert a hatalmas nyomás miatt biztosan meg fog fájdulni a fejed vagy a füled. Így már érthető a hapcizás is, ugye, hiszen a kifelé siető levegő megrezegteti a hangszálainkat, ebből hang keletkezik, ami a nyitott szánkon keresztül kiszabadul.

 

Nagyon fontos: tüsszentésnél nem csak levegőt fújsz ki, hanem sok-sok nyálcseppet és ha éppen beteg vagy, akkor vírusokat, baktériumokat is. A tüsszentésnél ezért mindig takard el az arcod, mert így meg tudod akadályozni, hogy a barátaidat, testvéreidet vagy szüleidet is megbetegítsd!