December nagy kérdése mindig, hogy leesik-e az első igazi hó. Mert hát mégiscsak tél van, jönnek az ünnepek, hóembert is kéne építeni, a Mikulás is szánon közlekedik, ahhoz sem árt a hó, és a karácsony hangulata is csak ünnepibb, ha fehérbe borul a táj. Nos, ha igazán kíváncsi vagy, az oldalunkról most egy csomó érdekes dolgot megtudhatsz a hóról, a legnagyobb hóemberről, a Mikulás lakhelyéről és egy csodás kis japán településről, ahol a havazás mennyiségéhez igazították a lakóházak formáját.

 

Miért fehér a hó?

A víz átlátszó, a jég szintén, a hó mégis fehér. Hogy van ez? Ahhoz, hogy megértsük miért fehér a hó, először azt érdemes röviden megvizsgálni, hogy mi történik a fénnyel, ha útjába kerül valami. A legtöbb szilárd anyagról visszaverődik a fény, ezért látjuk őket – és így a világot – színesnek. Vannak viszont bizonyos anyagok, amelyek nem nyelik el a fényt, hanem áthalad rajtuk. Ilyen a víz és fagyott állapota, a jég, de persze említhetnénk az üveget is. S itt térhetünk vissza az eredeti kérdéshez, hogy akkor a hó mégis hogyan lesz fehér? Az a helyzet, hogy a hópelyhek apró jégkristályokból épülnek fel, így a fény nem tud csak úgy simán átsuhanni rajtuk, hanem a kristályok között „pattogva” végül teljes egészében visszaverődik róluk. Emiatt van, hogy a hó színét fehérnek látjuk.

 

  

 

A legnagyobb hóember

A tavalyi évben Ausztria egyik kedvelt síterepén, a stájerországi Riesneralmban vállalkozó kedvű lakosok kitalálták, hogy megépítik a világ legnagyobb hóemberét. A terv az volt, hogy a hóember 40 méter magas lesz, az elkészítésére pedig két hónapot szántak. Első körben egy 25 méter magas hókupacot hordtak össze, az átmérője 30 méter volt. A munka első fázisát hóágyúkkal valósították meg. A 25 méteres magasság elérése után tovább azonban már leginkább kézi erővel folytatták, ami cseppet sem volt veszélytelen, hiszen csúszós terepen, egy tízemeletes háznyi magasságban kellett az önkénteseknek dolgozniuk. Azért az nem semmi! Óriás hóemberhez persze óriási kalap és óriási sál is jár. A kalap hat méter magas, a sál 40 méter hosszú volt. A hóember végül elkészült. Bár a 40 méteres magasságot nem érte el, de a 38 méteres magasságával így is méltán került a Guinness Rekordok Könyvébe. Idén persze itt a lehetőség, hogy valaki megdöntse a rekordot, csak legyen hozzá elég hideg és elég hó.

 

     

 

Hol lakik a Mikulás?

Bármennyire meglepő, a lappföldi Mikulásnak, Joulupukkinak igenis van postacíme, lehet neki levelet írni, sőt a házát is fel lehet keresni. Főhadiszállása egész pontosan Rovaniemiben, Lappföld fővárosában van. Eredetileg állítólag a Fül-hegy gyomrában lévő szupertitkos játékkészítő műhelyben lakott, és onnan irányította az egész évben folyó munkát, hogy december 6-án reggelre minden gyermek megkapja az ajándékát. Jelenleg azonban már a Mikulás-ház az otthona, és a játékok is a mellette található Műhelyfalván készülnek, sőt itt található a Mikulás-posta is. Szóval a cím, ha szeretnél írni közvetlenül a Mikulásnak:

Santa Claus Office

Joulumaantie 1

96930 Arctic Circle,

Rovaniemi, Lapland, Finland

 

  

 

  

 

Sirakava-go, a festői japán falu

Sirakava-go, alighanem minden évszakban a legszebb település a messzi Japánban, de igazán mesebeli és festői télen, amikor vastagon borítja a hó. Valójában nem is egy, hanem három településről van szó, amelyeket magas hegyek fognak körbe. A rendkívül hideg és csapadékos időjárásnak köszönhetően decembertől márciusig a völgyben nagyon sok, több méternyi hó esik több hullámban. Ehhez a klímához pedig az itt élőknek nyilván alkalmazkodniuk kellett az évszázadok során. A házaik jellegzetessége, hogy fából, főként cédrusból és vörösfenyőből építik őket, a gerendákat kizárólag kötelekkel rögzítik. Szöget vagy csavart egyáltalán nem használnak az építéshez. Így is van azonban olyan épület, amely több mint 250 éves, tehát igencsak időtálló, amit a helyi mesterek kitaláltak. A háromszög alakú, nádfedéses háztetők pedig olyan ügyesen vannak kialakítva, hogy képesek elbírni a vastag hótakarót. Ráadásul ezek is olyan tartósak, hogy elég 30-40 évente felújítani őket.