Tudtátok, hogy kétféle gesztenye van? Szelíd és vad. Vadgesztenyéből gesztenyeállatkákat készíthettek, a szelídet pedig megehetitek akár sütve, akár gesztenyepüréként.

A gesztenyés finomságok készítésével nem is kell megvárni az októbert, vagyis amíg beérik a termés, hiszen gesztenyepürét szinte bármelyik bolt fagyaszójában bármikor találtok. Van cukrozott és natúr változatban is. A natúrt kedvetek szerint ízesíthetitek annyi cukorral, amennyivel akarjátok. A két gesztenyés receptünkhöz bármelyiket használhatjátok.

 

  

 

Gesztenyekehely

Hozzávalók: 1 kocka gesztenyepüré (ha natúr, cukorral ízesítheted), 3 dl habtejszín , 200 g keserű csokoládé, ostya vagy keksz.

 

A gesztenyepürét olvaszd ki, törd át villával, ha natúr, adj hozzá cukrot kedved szerint. A hideg habtejszínből 2 decit verj habbá (kézi vagy gépi habverővel), majd keverd össze a gesztenyepürével és oszd el négy tálkába. A csokoládét törd kockákra és olvaszd fel egy tálkában a mikróban úgy, hogy fél percenként átkevered (egy-két perc elég lesz). Keverd hozzá a maradék tejszínt (ha nehezen elegyedik, tedd be a mikróba fél percre), majd a keveréket öntsd a gesztenyére. Hagyd hűlni, szórj a tetejére tört ostyát vagy darabokra tört kekszet, és már ehetitek is!

 

  

 

Gesztenyegolyók

Hozzávalók: 250 g gesztenyemassza, 200 g csokoládé.

 

A gesztenyemasszát olvaszd ki és törd át villával. Formázz a masszából golyókat, szívecskéket, amit csak szeretnél. A darabokra tört csokoládét egy tálkában olvaszd fel a mikróban (félpercenként megkeverve), mártsd meg benne a gesztenyefigurákat akár egészen, akár félig, egy tányéron tedd őket a hűtőbe, hogy a csoki megkössön rajtuk, és kész!