A tízórai egy nap sem maradhat ki az étkezések sorából, hiszen fontos, hogy naponta többször és mindig inkább kevesebbet együnk. Persze az is fontos, hogy amit megeszünk, az finom és egészséges legyen. Ilyen a müzliszelet tízórai, ami úgy a legjobb, ha te magad készíted el.

 

Müzliszelet

Hozzávalók: 100 g zabpehely, 40 g sótlan földimogyoró, 30 g tökmag vagy napraforgómag, 10 g kókuszreszelék, 150 g méz, 20 g szezámmag vagy lenmag, 60 g tetszőleges aszalt gyümölcs.

 

A földimogyorót darabold fel durvára, majd egy száraz serpenyőben (persze csak felnőtt segítségével!) pirítsd meg a többi olajos maggal, a zabpehellyel és a kókuszreszelékkel együtt. Vigyázz, meg ne égjen! Az aszalt gyümölcsöt – ha nem mazsola vagy vörös áfonya –, vágd fel kisebb darabokra, és keverd a magokhoz. A mézet óvatosan melegítsd meg (itt se felejtsd el, hogy felnőtt jelenlétében csináld!), hogy folyósabb legyen, forgasd össze a magvakkal, majd az egészet simítsd egy sütőpapírral kibélelt tepsibe 1-1,5 cm vastagon. Fedd le papírral, tegyél rá súlyt (egy-két könyv megteszi), és tedd a hűtőbe egy éjszakára. Másnap szeleteld fel, és meg is van 5 napra a tízóraid! Jól záródó dobozban tárold, amíg el nem fogy.

 

 

Tudtad?

A müzli valójában német szó, de a mi magyar nyelvünkben is már teljesen meghonosodott. A németek úgy írják, hogy müsli, és úgy ejtik, ahogy mi, müzli. Az alapja a mus szó, ami kását, pépet jelent. Eredetileg egy régi svájci kásaétel volt, amit a parasztok fogyasztottak. Gabonafélékből, aszalt gyümölcsökből, dióból, tejből, mézből és almából állt, hasonlóan, ahogy a mai müzlik. Ezt a hagyományos paraszti ételt később egy svájci orvos és természetgyógyász újította fel, mert felfedezte, hogy egészséges – persze csak akkor, ha nincs benne túl sok cukor.