Sziasztok! Most szeméttémával jelentkezem. Itt a szép tavasz, jó kint lófrálni az utcán, kimenni végre a ligetbe, az erdőbe, kirándulni, piknikezni egyet. A hátizsákba ilyenkor elemózsia is kerül: papírba becsomagolt kalács, szendvics, egy kis csoki, műanyag palackban üdítő.

 

A kirándulás végére minden elfogy, de mi legyen a kiürült zacskókkal, palackokkal, elhasznált szalvétával, csomagolópapírral, a szeméttel? Bizony, szemetelni se lehet akárhol és akárhogyan. Jó, ha ezt észben tartjátok!

 

A csomagolás

Megfigyeltétek? Némelyik dolog, mire hozzánk, a vásárlóhoz kerül, három-négyszeresen is be van csomagolva. Először egy ezüstpapírba, aztán egy színesbe, ezzel a kétrétegű csomagolással kerül bele egy díszdobozba, és a boltban még egy reklámszatyorba is beleteszik. Micsoda pazarlás! Micsoda felesleges hulladéktermelés! Hiszen otthon egy pillanat alatt levesszük róla a csomagolást, és máris dobjuk a szemétbe. Ezért amikor csak lehet, ne kérjetek csomagolást a boltban, ne vegyetek zacskót, reklámtáskát. Bevásárlószatyorral vagy kosárral járjatok vásárolni, és még az ajándék díszcsomagolását se vigyétek túlzásba. Kíméljétek meg a környezeteteket a feleslegesen sok szeméttől!

 

 

A szelektív gyűjtés

Legjobb a megelőzés még a hulladéktermelésben is, ez világos! Legjobb, ha minél kevesebb olyan dolgot vásárolunk, ami hamarosan úgyis a szemétben végzi. De akármennyire is vigyázunk, valamennyi szemét mégis rendszeresen összegyűlik körülöttünk. A nagy kérdés, hogy mi legyen vele! Hova kerüljön a szemét? Mindennek megvan a helye. A szemétnek is.

A szelektív hulladékgyűjtésről mindenki hallott. Biztos vagyok benne, hogy nálatok az iskolában és a lakóhelyeteken is sorakoznak egymás mellett a különféle színű kukák a papír, a műanyag, a fém, az üveg és a háztartási hulladék tárolására. Azt is tudjátok, hogy a különtárolásra a feldolgozás és újrahasznosítás miatt van szükség, mert a különféle hulladék mind más feldolgozóba kerül. Segítsétek ezt a munkát, és mindig szétválogatva vigyétek a szemetet a kukákba!

 

 

Az utcán

Az csak természetes, hogy az utcán nem dobunk el semmit, üres zacskót, PET palackot még csak egy pici csokipapírt sem. Mi lenne, ha jártában-keltében mindenki gond nélkül szétszórná maga körül a feleslegessé vált holmit! Lassan úgy gázolnánk a szemétben, mint ősszel a lehullott falevelekben. Ha nincs a közelben szemétkosár, vigyétek haza a szemetet, és otthon dobjátok el!

 

 

A kiránduláson

A kiránduláson, erdőt-mezőt járva is nagyon fontos, hogy ne szemeteljünk. Nemcsak azért, mert a szerteszét hagyott hulladék elcsúfítja a szép természetet, hanem azért is, mert szennyezi a talajt, a talajvizeket, de még veszélyes is lehet, fertőzést, mérgezést okozhat az erdő-mező állatainak. Ha nincs a pihenőhelyen, sétautak mellett szeméttároló, az erdőből, ligetből, rétről mindig vigyétek haza magatokkal a szemetet!

 

Minikvíz

Ki tudod választani a helyes állítást?

A csokipapírt az utcán nyugodtan eldobhatjuk, majd összeszedik az utcaseprők.

Ha nincs a pihenőhelyen szeméttároló, a kiürült zacskót, dobozt, elhasznált papírt hazavisszük az erdei kirándulásról, és otthon dobjuk ki a szemétbe.

A bonbondobozt díszes papírba csomagoljuk és még egy ajándéktáskába is beletesszük, hogy a csomagolással is megtiszteljük az ünnepeltet.

 

Feladat

Vajon mit jelez ez a tábla? Rajzolj egy olyat, amelyik arra figyelmeztet az erdőben, hogy a szemetet vidd haza magaddal!

 

 

A szerző rajzai