Micsoda jó dolog az állatkert! Olyan állatok is megfigyelhetők itt, amelyekkel különben sohasem találkoznánk, nálunk nem honosak, vagy rejtőzködő, éjszakai életet élnek, az erdők, vízek mélyén laknak. Az állatkertben az ilyen állatok is közelről láthatók és sok mindent megtudhatunk róluk.

 

Azonban vigyázat! Nézelődés közben nem egyszer akár figyelmeztető, sőt tiltó táblákra is akadhatunk. Ezek korántsem nem azért vannak, hogy a látogatókat bosszantsák. Éppen fordítva!  Azért helyezték ki őket az állatkert dolgozói, hogy az állatokat vagy éppen bennünket, látogatókat védjenek azzal, hogy előre figyelmeztetnek a megfelelő viselkedésre. De nézzük, milyen szabályok kell feltétlenül betartanunk az állatkertben sétálgatva!

 

Ne etess!

Az egyik nagyon fontos szabály, hogy ne adjunk az állatoknak emberi eledelt. Hiszen az ő szervezetük egészen más táplálékot igényel, a gyomruk máshoz van szokva. Az állat megbetegedhet, rosszabb esetben akár el is pusztulhat attól az ételtől, amit mi nagy élvezettel fogyasztunk. Minden esetben tehát szigorúan be kell tartani annak a táblának a tiltását, amelyik az állat etetésére vonatkozik. Lehet-e zoo-csemegével etetni az állatot vagy sem? Ahol ezt sem lehet, ott bizony le kell mondanunk bármiféle nasiról.

 

  

 

Ne térj le az sétaútról!

Ezt a figyemeztetést is célszerű betartani, főleg a nagy állatkertekben. Mégpedig azért, hogy ne tévedjünk el, és könnyen eljussunk minden olyan részleghez, amelyik látogatható. A sétautak útkereszteződésénél irányjelző táblák mutatják, hogy melyik útvonal mentén milyen állatok találhatók. Ezek szerint könnyű tájékozódni és eltalálni ahhoz az állathoz, amelyiknek a  meglátogatását semmiképpen sem szeretnénk kihagyni.

 

Ne nyúlj be a rácson!

Az állatkertben sok állat lakrészét rács, korlát, üvegfal védi. Nem véletlenül! Mögöttük veszélyes állat élhet. Például egy nagymacska, oroszlán vagy tigris. Valószínűleg nem örülnénk, ha bármelyikük is meglegyintene a mancsával. Sok esetben viszont az érzékeny, az ember közelségéhez nem szokott állatot védi az üvegfal a látogatók hangoskodásától. A kifutók korlátján rendszerint tábla figyelmeztet, hogy átmászni rajta tilos.

 

      

 

Vigyázz rám!

A lepkekertben különösen óvatosan kell közlekedni, hiszen a lakói egészen törékeny lények. Előfordulhat, hogy egy-egy rászáll a látogató vállára, ruhájára. De még ilyen esetben se jusson eszébe senkinek sem megfogni a lepkét, és még véletlenül se csapjon rá, mert a lepke könnyen el is pusztulhat, a látogató pedig bírságot kap. Különben pedig a pille pár pillanat múlva úgyis továbbszáll.

 

Játék

Egészítsd ki a mondatokat!

 

1.

Ha magányos zsiráfot látok a kifutóban,...

a) megpróbálok bemenni hozzá.

b) csak kintről nézem, hisz a korláton átmászni tilos.

 

2.

Egy kecske nagyon figyeli a szendvicsemet,...

a) ezért megkínálom, biztosan éhes.

b) mégsem adok neki belőle, mert megbetegedhet.

 

3.

A lepkekertben egy narancsot kóstolgató lepkét/lepkéhez...

a) megsimogatok, mert kíváncsi vagyok, milyen tapintása van a szárnyának.

b) nem nyúlok hozzá, mert ha a szárnyáról lepereg a hímpor, nem tud majd repülni, és elpusztul.

 

A szerző rajzai