Gondolom, nektek is van mobiltelefonotok, vagy legalábbis a családban akad néhány ebből a készülékből. Valljátok csak be bátran, hogy sokat foglalkoztok vele, talán többet is, mint kéne, nyomogatjátok a gombjait nyakra-főre. De tudtátok, hogy a mobilteló használatára vonatkozóan is léteznek szabályok?

 

Az isiben

Némelyik iskolában engedélyezett a mobiltelefon használata az órák közti szünetben, némelyikben viszont még ilyenkor sem. De akár van rá szabály az iskolai rendtartásban, akár nincs, óra alatt mindig legyen kikapcsolva a telefonod, ne írj sms-t, és ne játssz a mobilodon akkor se, ha unalmasnak tartod a tananyagot. Ha az órán mobilozol, lemaradsz a többeiktől, figyelmetlenségeddel megsérted a tanárodat vagy az éppen felelő iskolatársadat, ráadásul még el is kobozhatják a készüléked.

 

  

 

Amikor illik kikapcsolni a mobilt

Társaságban ha csöng a telefonod, és nem akarsz tiszteleten lenni, két választási lehetőséged van: vagy nem veszed fel, vagy ha mindenképpen fel kell venned, elnézést kérsz a körülötted levőktől, a hívóval pedig közöld udvariasan, hogy most nem tudsz beszélni, de később visszahívod.

 

  

 

Moziban, színházban

Moziban, színházban szintén nem illik telefonálni. Már a telefon fénye is zavaróan hat, hát még a hangod, a beszélgetésed! Kizökkenti a körülötted lévőket az előadás,vetítés élvezetéből, akik ugye nem azért vették meg a jegyet, hogy téged hallgassanak. Nem is beszélve arról, hogy a színészekkel szemben micsoda nagyfokú tiszteletlenség volna, ha nem az előadásukra figyelnél, hanem mobiloznál. Az előadás, vetítés kezdete előtt tehát mindig kapcsold ki a készüléked!

 

Amikor telefonász ne csináld!

- Ne rágózz, nagy illetlenség volna a beszélgetőtársaddal szemben.

- Ne csámcsogj bele a telefonba, zavarná őt.

- Lehetőleg ne túl hangosan, kiabálva telefonálj, hogy ne zavard a körülötted lévőket, akiknek ráadásul nem is kell tudniuk, hogy te kivel miről beszélgetsz.

- Ha zajos környezetben telefonálsz, és nem érti a partnered, hogy mit mondasz, ne kiabálj, inkább később hívd vissza őt.

 

 

Játék (Válaszd ki a helyes állításokat!)

- Ha órán csöng a telefon, mindenképp fel kell venni, hiszen fontos hívás lehet.

- Zajos helyről kiabálva telefonálunk, hogy a beszélgetőtársunk megértse, amit mondunk.

- Ha éppen a barátunkkal beszélgetünk, amikor csöng a telefon, udvariasan közöljük a hívóval, hogy most nem tudunk beszélni, de később visszahívjuk.

- Színházi előadásról jobb kiszaladni, ha megszólal a mobilunk, és az előcsarnokban lefolytatni a beszélgetést.

 

A szerző rajzai