Ugye, szerintetek sincs olyan gyerek, aki ne szeretne jókat bulizni? Ki mondana le például egy szuper szülinapi zsúrróll?! Az ilyen alkalmakon rengeteg móka, kacagás és persze finom falat vár a résztvevőkre. De gondoltátok volna, hogy még ilyenkor is jó néhány szabályt be kell tartani?

 

Ne aggódjatok, ezeket sem ördöngösség szem előtt tartani, akkor sem, ha ti vagytok az ünnepeltek, és akkor sem, ha ti mentek ünnepelni. Nézzük, mire is kell odafigyelni!

 

Ha te vagy a vendéglátó

- Manapság szokás meghívót küldeni azoknak a barátoknak, akiket a szülinapi zsúron látni szeretnénk. Ám akár küldesz meghívót, akár nem, minden esetben illik időben értesíteni a barátokat, hogy ne ígérkezzenek el más eseményre. Meg persze azért is, hogy ne kelljen elsietniük készülődést és az ajándékvásárlást.

- A vendégek érkezését várd ünneplőbe öltözve. Tuti, hogy ők is felveszik a kedvenc ünneplő ruhájukat, hogy megtiszteljék vele az ünnepeltet, vagyis téged.  

- Érkezésükkor te nyiss ajtót, hisz téged jönnek köszönteni.

- Gondoskodj róla, hogy mindenki helyet tudjon foglalni, majd kínáld meg a vendégeidet az elkészített finomságokkal. Bár te vagy az ünnepelt, először a vendégek tányérjára illik tenni a finom falatokból, te pedig csak akkor vegyél, amikor már meggyőződtél róla, hogy mindenkinek van a tányérján. Ha üres tányért látsz, kínáld újra a vendégedet, de ha nem kér többet, ne légy erőszakos.

 

  

 

- Bizonyára mindenkitől kapsz majd ajándékot. Ha valaki olyasmit ajándékozna, ami neked már van vagy nem tetszik, ne áruld el, mert azzal megbántod őt. Különben is a szándék a legfontosabb, és biztos, hogy mindegyik barátod a legnagyobb szeretettel és a legjobb tudása szerint választott neked ajándékot. Minden esetben köszönd meg, amit kaptál. Ezzel mosolyt csalsz a vendégek arcára.

- Az ünnep végén, amikor távozni készülnek a barátaid, búcsúzáskor mindenkinek egyenként köszönd meg, hogy veled ünnepelt. Az ajándékot is illik ilyenkor még egyszer megköszönni. Esetleg azt még hozzáteheted, hogy szeretettel várod őt máskor is.

 

Amikor te vagy a vendég

- Először is illik válaszolni a meghívásra, akár szóban hívtak meg, akár meghívót kaptál, hisz egy szülinapi zsúrra sokat kell készülni.

- Amikor ajándékot veszel az ünnepeltnek, próbálj olyat választani, ami neki tetszhet, ne pedig olyat, amit inkább te szeretnél.

- Elkésni illetlenség. Épp ezért szervezd úgy a készülődést, hogy ne kelljen kapkodni, a végén még otthon felejted az ajándékot.

 

  

 

- Amikor megérkeztél, köszönj, majd pár kedves szóval köszöntsd fel az ünnepeltet. Ha nem tudod, mikor kell átadni az ajándékot, bátran kérdezd meg, hiszen nem tudhatod, hogyan szervezték meg az ünnep menetrendjét. Így a kellemetlen helyzetet is elkerülhetitek.

- Akár az asztalhoz ültök enni, akár csak falatoztok, mindig csak annyit tegyél a tányérodra, amennyit meg tudsz enni. Ha mindent elfogyasztottál, de annyira ízlett az étel, hogy még ennél, kérj repetát, de csak egyszer, többször nem illik.

- A zsúr végén, búcsúzáskor köszönd meg a vendéglátást.

 

Játék

Melyik ruhadarab melyik eseményhez illik? Nyomtasd ki a képet és kösd hozzá a két helyzethez!

 

 

Igaz vagy hamis?

- Először magadnak tálalj, hisz ez a te születésnapod, mindenki téged ünnepel.

- Olyan ajándékot vásárolj, ami neked tetszik, így biztosan az ünnepeltnek is tetszeni fog.

- Nem számít, hogy válaszolsz-e a meghívásra vagy sem, a lényeg, hogy ott leszel.

- Úgy sem veszik észre, hogy késel, hisz a többiek már ott lesznek.

- Ha nem tetszik az ajándék, őszintén mondd meg! Így tudni fogják, hogy legközelebb jobbat válasszanak.

 

A szerző rajzai