Előfordul, hogy étterembe megyünk a családdal, a barátainkkal, vendégeket hívunk, mert családi eseményt, szülinapot, keresztelőt ünneplünk, kirándulás, nyaralás alkalmával betérünk egy vendéglőbe. Hogyan viselkedjünk, amikor mások társaságában kell enni?

 

Nem kell megijedni, az étkezés illemtana is megtanulható. Annyira, hogy aki belejön, már egymagában sem eszik másként, csak illedelmesen.

 

Az étteremben

Amint belépsz az étterembe, vendéglőbe, a kabátodat, hátizsákodat akaszd a fogasra, hisz az azért van ott. Ne tedd, ne gyűrd magad mellé a székre, hogy valaki még elakadjon és elessen benne. A telefonodat kapcsold ki vagy legalább halkítsd le, hogyha esetleg megcsörren, ne zavarja meg az asztal körüli beszélgetést, az étkezést, ne zökkentsen ki az ünnepi hangulatból. Minden körülmények között egyél csukott szájjal, senki sem kíváncsi a fogaid épségére vagy arra, hogy mennyire tudod megrágni az ételt.

 

  

 

A terített asztal

Amikor sok fogásos, igazi ünnepi ebéd vár ránk, bizony akár zavarba is jöhetünk, olyan sokféle evőeszköz, pohár, tányér sokarozhat elüttünk a terített asztalon. Melyik mire való? Segítek! Az evőeszközöknél mindig kívülről haladunk befelé. A legszélső kis villa a bal oldalon az első fogáshoz való, ami az előétel, valamiféle saláta. A nagy kanállal a levest kanalazzuk. A tányérhoz legközelebb eső késsel és villával a főételt fogyasztjuk el. Amikor a tányér mellett levő eszközök jobb és bal oldalról elfogytak, akkor már csak a desszert lehet hátra. Ehhez a tányér előtt levő desszert kést, villát vagy kanalat használjuk.

 

  

 

Kérem a ...

Ha tüsszentened vagy köhögnöd kell, mindenképp tegyél egy szalvétát vagy zsebkendőt a szád elé, különben... hát tudod, mi fog történni. A bacikat, de az ételmaradékokat se ragaszd rá a melletted ülőre. Megtörténhet, hogy épp az asztal másik felén van az a valami, sótartó, kancsó stb., amire szükséged van. Ne hasalj keresztül az asztalon, és ne nyúkálj érte mások tányérja fölött. Inkább kérd meg a közelebb ülőket, hogy küldjék át neked. Így elkerülhetők a kellemetlen balesetek.

 

A pincér

A pincérek figyelmesek ám! Ha úgy látják, hogy már befejezted az evést, gyorsan eltakarítják az üres tányért, ételmaradékot. Szeretik, ha szép, rendezett a terített asztal. Ezért ha azt akarod, hogy ne tűnjön el előled a félig elfogyasztott étel, míg beszélgetsz vagy egy kis pihenőt tartasz, jelezd a pincérnek, hogy az evést még folytatni fogod: tedd a villát és a kést keresztbe a tányérodon. Ebből érteni fog. Amikor pedig befejezted az evést, elvihető a tányérod, helyezd egymás mellé az evőeszközöket a tányéron. Ezeket a jelzéseket minden étteremben ismerik a világon. Alkalmazd te is bátran!

 

A szerző rajzai