Nagy nap volt szeptemberben a negyedik: elkezdődött az iskola. Ünneplőbe öltöztünk, lázban égtünk már korán reggel. Azok különösen, akik most lettek óvodásból elsősök, és ezen a napon kezdték meg az iskolába járást. Azóta már ők is tudják, hogy jó hely a suli.

Itt is vannak barátok, a tanító nénik aranyosak, jó lapozgatni az olvasókönyvben. Egyszóval nem lesz unalmas itt sem. Nézegessünk képeket! Ha nektek is vannak ilyenek, küldjetek belőle. Hadd lássák a többiek is, milyen jól kezdődött nálatok is a suli!

Az országos évnyitót a magyar iskolák az idén Nagyszelmencen tartották meg, méghozzá együtt a kárpátaljai magyar iskolásokkal. A palágykomoróci, a kisszelmenci és a nagy-szelmenci elsősök együtt köszöntötték az új tanévet és külön még azokat a fiatal tanító néniket és bácsikat is, akik most kezdenek először tanítani valamelyik iskolában.

 

  

 

Ipolybalogon hagyomány, hogy az új tanévet a templomban kezdik az iskolások egy nagy fohászkodással. Hát persze, hiszen gyönyörű templomuk van, ami arról is híres, hogy a tornyát a magyar királyi korona másolata díszíti. Ilyen sincs akárhol az országban! Büszkék is ráazipolybalogi gyerekek. Talán még áldást is hoz a tanulmányaikra!

 

  

 

A zselízi elsősök faültetéssel kezdték a tanulást. Figyelni fogják, hogy nődögél a kis fa az évek során az iskolaudvarban. Ők is úgy növekednek majd, gyarapodnak tudásban, bölcsességben. Az eredményekről a későbbiekben beszámolunk.