Itt a jó idő! Legfőbb ideje, hogy rendszeresen hosszabb sétákat tegyél a kutyáddal a szabadban. Az egyhangú gyaloglásokra mindig ugyanazon az útvonalon azonban könnyű ráunni. Csak menni, menni…

 

Dobd fel a sétákat egy kicsit valamivel! Sportoljatok! A közös sportban az a jó, ha mindketten élvezitek. Ezért mindig figyelj oda a kedvencedre: ha fél valamitől vagy fáradt, ideje abbahagyni a játékot vagy lassítani kicsit.

 

Futás

A futás igazán jót tesz neked is, és a kutyádnak is. Fontos, hogy először csak egy-két percet fussatok, majd pár perc séta következzen. Fokozatosan, alkalomról alkalomra növeld a futás időtartamát, hogy a kutyád hozzászokjon ehhez a mozgásformához és a tempóhoz. Futás közben ne felejtsd el figyelni kedvencedet. Ha fárad, iktass be pihenőt, vagy induljatok haza. A legjobb, ha ilyenkor rövid póráz helyett egy hosszabb kötelet vagy laza, futáshoz való sportpórázt használsz.

 

Túrázás

Ha a futás nincs ínyetekre, a hegyi vagy erdei túrák, séták, kirándulások biztosan tetszeni fognak mindkettőtöknek.  De ekkor is mindig vedd figyelembe a kutyád teherbíró-képességét. Mindkettőtök számára vigyél magaddal elegendő ivóvizet. Erdőben, természetvédelmi területen csak pórázon sétáltasd a kutyust! A turistajelzések segítenek, hogy ne tévedjetek el, de már számos, túraútvonalat ismertető mobiltelefon-applikáció is elérhető.

 

     

 

Agility

Akadályon átugrani, keskeny deszkán átsétálni, szlalomozni vagy egy alagúton, üregen átbújni izgalmas feladat lesz a kutyádnak. Ha mégis félne valamelyiktől, ne erőltesd. Itt is fontos a fokozatosság, és minden apró siker után jutalmazd és dicsérd meg az ügyes állatot. Ha nincs a lakóhelyetek közelében agility pálya vagy kutyajátszótér, ahol ilyen akadályokon gyakorolhattok, az erdő-mező számos lehetőséget kínál. A kidőlt fákat is nagyszerű élmény lesz átugrani, alattuk átbújni. Patak felett pallón átmenni, bozóton átvágni mind-mind izgalmas kihívás.

 

Labdajáték

A legtöbb kutya egyszerűen imád labdával, botokkal vagy frizbivel játszani. Mindig a kutyától el, soha ne felé dobd a játékot, nehogy sérülést okozz neki. Amikor az állat visszahozza a „zsákmányt”, ne várasd, azonnal dobd el újra, hiszen ezzel okozod kutyádnak a legnagyobb örömöt. Ha befejeztétek, egyszerűen csak tedd el a játékot, mert ahogy minden másnak, a játéknak az idejét is a gazdi, a falkavezér szabja meg.