A kutyák okos állatok, minden gyerek tudja. Ez azonban nem azt jelenti, hogy maguktól, születésüknél fogva mindent tudnak, hanem hogy nagyon sok mindenre megtaníthatók. Ha nem tanítod meg a kutyádat semmire, akkor magától fog kitalálni dolgokat, ami viszont nem pontosan az lesz, amit elvársz tőle. A fő baj pedig az, hogy a kutyusod unatkozni fog, attól meg ideges és feszült lesz. Igen, a kutyusoknak, hogy boldogok és vidámak legyenek, nagyon is kell a tanulás, csak úgy, mint a sok séta és a játék.

 

A legfontosabb dolgok, amire taníthatod a kutyádat (akár kölyköt, akár felnőtt kutyát):

 

1. jöjjön oda hozzád, ha a hívod,

2. pórázon közlekedjen,

3. üljön le, feküdjön le, álljon meg, álljon fel, ha utasítod,

4. adjon pacsit,

5. maradjon egy helyben és maradjon csendben, ha kéred,

6. engedje el, ami a szájában van.

 

Persze rengeteg dolog van még ezenkívül is, amit megtanulhat a kutyád. Itt azt mind  felsorolni sem tudom. De bármit tanítasz is neki, a legfontosabb, hogy sokat, rengeteget gyakoroljatok, mindennap.

 

 

Néhány jó tanács még:

 

1. Egyszerre mindig csak 5-10 percig gyakoroljatok, amíg a kutyus figyelni tud rád.

2. Egyszerre egy dolgot taníts neki, és addig ismételd vele, amíg nem megy.

3. Amikor valamit jól csinál, jutalmazd. Ha teljesíti a feladatot, jutalomfalattal és dicsérettel jutalmazd!

4. Tanulás közben soha ne büntesd! Ha nem jól csinálja a feladatot, addig próbálkozzatok, amíg rá nem jön, hogyan kell jól csinálnia, és amikor sikerül, akkor jutalmazd meg őt, és ezt ismételd meg vele sokszor. Egy feladat megtanulásához 200-300 ismétlésre van szüksége egy kutyusnak. Ez jó sok nap gyakorlást jelent, de megéri, hiszen sokkal, de sokkal könnyebb dolgod lesz vele ezután.