Végre nyár! De vajon a kutyád, macskád ugyanúgy örül a nyári szünetnek, mint te? Annak biztosan, hogy egész nap vele lehetsz, sétálhattok, csavaroghattok erdőn-mezőn, folyóparton, tiétek a világ. De hogy viseli majd a nagy melegt? És ha nyaralni mentek, vihetitek magatokkal őt is?

 

A cicák nem rajongói a kánikulának, és mivel izzadni, párologtatni csak az apró talpukon tudnak, a túlhevülés veszélye fenyegeti őket. Az egyetlen védekező módszerük ez ellen a mozdulatlanság. Nyáron szeretnek visszahúzódni a ház vagy a kert leghűvösebb zugában. Ott fekszenek, szunyókálnak egész nap. Fontos, hogy friss, hűs vizet mindig biztosíts nekik! A kutyák szerencsésebbek, mert ők lihegéssel is hűtik magukat, de a kánikula nekik is szenvedés. Hogyan könnyíthetsz a helyzetükön? Mire figyelj? Íme, néhány jó tanács nyárra!

 

A kutya melegben

 

A kutyád bundáját csak akkor vágd rövidebbre, szellősebbre, ha tudod, hogy biztosan nem ártasz vele. Például a skót juhászok hőháztartása életveszélyesen felborulhat, ha a hőszigetelő bundájukat levágják.

A legnagyobb melegben, délidőben ne erőltesd a sétát. Különösen aszfaltozott úton ne, hiszen az aszfalt olyankor nagyon forró. De az a föld feletti levegőréteg is sokkal melegebb, ahol a kutya hordja az orrát, így a forró levegő belégzésétől is szenvedhet.

Ha tó vagy folyó közelében laksz, ahol nem veszélyes a fürdés, vagy ilyen helyen nyaralsz, reggel és este elviheted a kutyusodat úszni, hálás lesz érte. Van persze olyan kutya is, amelyik nem szeret úszni, de a hűsítő vizet ő is élvezi, mégpedig úgy, hogy belefekszik.

Nyaralásra magaddal vinni a kedvencet, nagyon jó ötlet. Manapság már sok szálloda, apartman, hotel, kemping fogad szívesen kutyát a vendégek közt. Természetesen utazás előtt nem árt tájékozódni erről. És azt is végig kell gondolni, hogy a kutya mennyire élvezi majd a tömeget és az idegen környezetet. Ráadásul a strandokon és a városi látnivalók nagy részén tilos a belépés négylábúak számára. Hegyi faházba, erdei túrára viszont nyugodtan vidd magaddal a kutyád. Csak arra vigyázz, hogy az erdőben, természetvédelmi területen mindig pórázon sétáltasd őt.

 

  

 

Utazás

 

Autóban a kutyák, általában élvezik az utazást, főleg, ha van klíma vagy résnyire nyitott ablak. Fontos, hogy útközben gyakran álljatok meg egy rövid sétára, pihenőre, és mindig vigyél magaddal vizet a kutya számára.

A cicusok nem nagy rajongói az utazásnak, ezért talán az a legszerencsésebb, ha megkérsz valakit, hogy viselje gondját a barátodnak, amíg nyaralsz.

 

A panzióban

 

A kutyák nagyon jól viselik a kutyapanzióban való lakást, ha van játszótér és külön kennel az alvásra. De jól nézd meg a helyet, csak megbízható kezekbe add kedvencedet, ahol jól bánnak vele, és szeretik őt.

A cica is beadható panzióba, de az idegen környezet és a gazda hiánya együtt nagyon rosszul hathat a macskára.

 

Használd ki a hosszú nyári napokat, amiket együtt tölthetsz négylábú társaddal! De mindig tartsd észben, hogy számára te jelented a világot, és neki mindennél becsesebb a veled töltött idő.