Muki az egyik hideg januári reggelen arra ébredt, hogy nem kap levegőt. Letörve mondta az anyukájának:

− Azthizebdátházsvagyog – és a mondatát egy hatalmas tüsszentéssel fejezte be.

− Hát akkor irány az orvos – jelentette ki határozottan az anyukája, és már indultak is.

A doktor néni alaposan megvizsgálta Mukit, majd kijelentette, hogy ez bizony egy jó alapos megfázás.

− Talán sapka nélkül korcsolyáztál, Muki? – kérdezte még a fejét csóválva.

Muki mosolygott, mert eszébe jutott a hétvégi nagy hokicsata, amikor a barátaival egész nap meg sem álltak a jégpályán. Igen, sapka tényleg nem volt rajta…

A doktor néni ezután felírta a receptet, és azt tanácsolta Mukinak meg az anyukájának, hogy a gyógyszerek mellett megfelelő ételekkel és italokkal is erősítsék Muki immunrendszerét. Azért, hogy egy hokimeccs legközelebb ne tudjon kifogni rajta.

 

  

 

Vitaminforrások télen az ellenálló képesség erősítésére a doktor néni tanácsa szerint

- A legfontosabb vitaminforrások a gyümölcsök és a zöldségek – a téli hónapokban nyersen, akár gyümölcssalátában, mézzel fogyasztva a legjobbak.

- A brokkoli – szintén erősíti az ellenálló képességet, ráadásul (akárcsak az alma) az agyműködésre is jó hatással van. Ha Muki nem tud megbarátkozni a főzelékekkel, a brokkoli félig megpárolva, sajttal, fokhagymával megszórva és sütve biztosan ízleni fog neki.

- A savanyú káposzta – említésére Muki elhúzta a száját, mert nem nagyon kedveli, pedig ez  igazi C-vitamin bomba télen.

- A fokhagyma – pirítósra dörzsölve Muki nagyon szereti, padlizsánkrémmel megkenve pedig még finomabb.

- Dió, mogyoró és mandula – velük nem lesz gond, mindegyik Muki kedvence.

- Gyömbér – ezt a csípős ízű fűszernövényt Muki eddig ugyan nem ismerte, de a mézes-citromos gyömbértea a doktor néni szerint jót fog tenni a bedugult orrának.

 

  

 

Citromos-mézes gyömbértea

 

Egy kisebb darab friss gyömbért reszelj le, forrald fel 2-3 deci vízzel, majd 10-15 percig hagyd állni, végül szűrd le. Citrommal, mézzel ízesítsd. Ha túl erősre sikerült, forró vízzel hígíthatod.