A legújabb kor csodái közül néhány a fejünk felett repked. Sorozatunkban most ezeket mutatjuk be. A 21. század két meghatározó utasszállító repülőgéptípusa ugyanis nemcsak méretei, hanem lélegzetelállító technikai újításai és fantasztikus kényelme miatt is joggal vívja ki magának az elismerést.

 

Az Airbus A380

Ennek a repülőgépnek a tervezői igen nagy fába vágták a fejszéjüket. Olyan gépet akartak kifejleszteni, amelyik a legendás amerikai Boeing 747-es, a Jumbo sikereit is felülmúlja. A Jumbo akkor már évtizedek óta állt szolgálatban, 1970 óta szállította az utasokat a kontinensek között. Az európai Airbus repülőgépgyártó óriáscég mérnökei ennek a méreteit is meghaladva több utast, gyorsabban és kényelmesebben szállítani képes gépet képzeltek el. A feladat finoman szólva nem ígérkezett egyszerűnek. A tervezés majdnem két évtizedig tartott. Az utasokat is szállító első A380-as így csak 2007 októberében emelkedhetett a levegőbe. Meg is kapta rögtön a Superjumbo becenevet.

 

  

 

A Superjumbo kétszintes. Törzsének teljes hossza 73 méter, magassága 24 méter, a szárnyak fesztávolsága közel 80 méter. A rengeteg könnyű anyag felhasználása ellenére a gép tömege üresen is 360 tonna, azaz 360 ezer kilogramm! A menetkész repülőgépnél ehhez még hozzájön a több száz utas, a poggyászok és a személyzet súlya, no meg a rengeteg üzemanyag, és máris 560 tonnánál járunk. Az A380-asban egyszerre akár több mint 800 ember is utazhat. Persze némelyik légitársaság inkább a luxuskörülményeket tartja fontosnak. A sok utas utaztatása helyett ők inkább kevesek számára biztosítanak luxuskörülményeket a gépen. Például minden igényt kielégítő hálószobákat, tárgyalótermeket, klubszobákat vagy éppen játszótereket.

 

  

 

A monstrum levegőbe emelkedését a szárnyakon elhelyezett négy óriási hajtómű biztosítja, az irányításról pedig a mindössze kétfős személyzet és a legmodernebb műszerekkel felszerelt számítógépes rendszer gondoskodik. Ezekhez a nem mindennapi méretekhez a Superjumbókat fogadó repülőtereket is át kellett alakítani, hiszen a fel- és leszálláshoz meg kellett a kifutópályákat hosszabbítani, és lehetővé kellett tenni, hogy az óriás megközelíthesse a reptéri terminálokat. A gép hatótávolsága egyébként 10 és 16 ezer kilométer között van, azaz leszállás nélkül képes simán körberepülni a fél világot, és megtenni az utat mondjuk Párizstól Los Angelesig.

 

A Boeing 787

A nagy távolságok megtételére képes legújabb amerikai utasszállító repülőgépet 2011-ben állították szolgálatba. A Superjumbóval szemben a 787-es azonban nem a méreteivel, hanem sokkal inkább ultramodern felszereltségével és takarékos üzemeltetésével próbálja a légitársaságokat és utasaikat meghódítani.

 

  

 

  

 

A Boeing 787 testét nagy részben könnyű, úgynevezett kompozit anyagokból építették. A gép így lényegesebb könnyebb lett. Ezáltal kevesebb üzemanyagot fogyaszt, olcsóbb az üzemeltetése és nem mellékesen a károsanyag-kibocsátása is kisebb. Maximum 333 fő befogadására, de óriási távolságok megtételére képes. Akárcsak a Superjumbo, interkontinentális, azaz földrészek közötti utazásokra alkalmas.

 

Tudtad?

Ahogy a Föld felszínéről haladunk felfelé, egyre ritkább a levegő. 50 kilométer magasan már alig van belőle. A repülőgépek ezért legfeljebb csak 20 kilométer magasságig emelkedhetnek!