Meskete/Rozprávka
A remete és a vendég/Pustovník a hosť

 

Mondják, hogy Karh földjén élt egy jámbor remete. Egyszer megszállt nála egy vendég. A remete datolyával kínálta.

Bővebben...
 
A kecske és a birka/Koza a ovca

 

Egyszer egy ember vett egy kecskét és egy birkát. Télen az akol, ahol az állatok laktak, nagyon hideg volt. Így hát a kecske és a birka összebújtak, jól melegítették egymást, úgy aludtak.

Bővebben...
 
A holló és a tűz/Havran a oheň

 

Látta egyszer a holló, hogy valami különös dolog úszik a vízen. Dobálták a hullámok nem messzi a parttól, mégsem sodródott kijjebb semmivel a tengeren.

Bővebben...
 
A Hold és a Nap/Mesiac a Slnko

 

A Hold és a Nap régen azon voltak, hogy mindig egy helyen lakjanak. Összehívták az állatokat, gyűlést rendeztek, hogy megvitassák az ügyet. Minden állat beleegyezett, hogy egy helyen lakjanak, csak egy nem. Ez a denevér volt.

Bővebben...
 
A lusta koldus/Lenivý žobrák

 

Találkozott az úton a lusta koldus a vak emberrel. A vak ember egy tarisznyában kenyeret, egy másikban a guszlicáját vitte. Leült ekkor egy ház elé, elővette a hangszerét, és sok szép dalt énekelt és játszott a guszlicán.

Bővebben...
 
A fa meséje/Rozprávka o dreve

 

Hát ez bizony nagyon régen volt. Még akkor, amikor az emberek gond nélkül éltek. Ha jött a tél, kimentek az erdőre, vágtak fát, összekötötték, és kész.

Bővebben...
 
Mackó úr meg Ordas koma/Pán Macko a kmotor Vlk

 

Mackó úr meg Ordas koma egyszer régen együtt indultak el ennivalót keresni. Amint mennek, mendegélnek, Mackó úr édes illatot érzett. Egy fa odvában méhek gyűjtötték a gyönyörű mézet. De Mackó úrnak volt már tapasztalata a szúrós méhekkel. Törni kezdte a fejét, hogyan férjen baj nélkül a mézhez. Aztán Ordas komához fordult.

Bővebben...
 
A gombakirály/Kráľ húb

 

Volt egyszer egy sűrű, sötét, öreg erdő. Ebben az erdőben mindenféle gomba nőtt. Egyszer a gombák elhatározták, hogy királyt választanak maguknak. Igen ám, de kit? Kieszelték, hogy maga az erdész legyen a királyuk!

Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 3 Következő > Utolsó >>

3. oldal / 3