Balla Margit: Mimó a világ körül
Mimó a világ körül 1. rész - Mimó útra készül

 

‒ Kedves manókáim ‒ kezdett bele Ünnepélyes igazgatónő a szokásosnál egy picit még ünnepélyesebben az ünnepi beszédbe ‒, felnőttetek. Felnőttetek, és itt az idő, hogy elengedjük a kezeteket ‒ itt szipogott egy kicsit ‒, utatokra bocsássunk benneteket, hogy a saját szemetekkel is meglássátok mindazt, amiről eddig csak az iskolában tanultatok és a könyvekben olvastatok. Hogy megtapasztaljátok, milyen a világ az iskolán kívül.

Bővebben...
 
Mimó a világ körül 2. rész - Mimó a Tátrában

 

Mimó nagyon várta az utazást, de tartott is tőle. Kavarogtak a fejében a gondolatok. Füles kuzinék rendes népek, de mi lesz, ha megfeledkeznek róla, és nem jönnek ki elé az állomásra? Hogyan találja meg a barlangjukat a rengetegben? Vajon jól főz Füles mama? Mit fognak csinálni, ha rossz az idő? Otthon ülnek és cserebogárfocit játszanak? Vagy Füles mamának segítenek büdöskelekvárt befőzni? És amikor vége lesz a nyárnak, amikor jön a ködös, esős idő? Ó, de szép is az! A sár, a locspocs, a köd és nyirok! Igazi varázslat! És a hegyekben a legszebb!

Bővebben...
 
Mimó a világ körül 3. rész - Mimó Izlandon

 

Mimó a reggelinél mindenféle különösebb köntörfalazás nélkül megkérdezte újdonsült barátját, Gézát ‒ a legeslegjobb barátai számára Bélát ‒, hogy csatlakozik-e hozzá a világ körüli úton.

Bővebben...
 
Mimó a világ körül 4. rész - Mimó Grönlandon

 

Vacsora után Mimó, Béla, Lajka, Björk és Olaf kényelmesen elhelyezkedtek a tűz körül, hogy jó izlandi szokás szerint meséket mondjanak egymásnak.

Bővebben...
 
Mimó a világ körül 5. rész - A varázserdő mélyén

 

A grönlandi zuzmóvacsora pompásan sikerült ‒ ezt Mimó, Béla jeti és Lajka kutya egyként állítják ‒, annak ellenére, hogy egy falat zuzmó nem sok, annyi sem ment le a torkukon. Az utóbbi persze egyáltalán nem Barbara, a kedves postás rókakisasszony hibája, hiszen a sarki rókák ‒ tudjuk jól ‒, nem a legjobb szakácsok.

Bővebben...
 
Mimó a világ körül 6. rész - A magányos medveküldetés

 

A palacsintától és juharsziruptól az egész társaság édesen aludt és sziruposat álmodott. Géza ‒ de a barátainak csak Béla ‒, mint minden jeti, szeretett jó korán fölkelni, hogy magába szívhassa a hajnal friss levegőjét. Ezen a reggelen is a többiek előtt ébredt.

Bővebben...
 
Mimó a világ körül 7. rész - A medvekaland

 

Mimó és az egész társaság közelebb ment a fókákhoz. Sokan voltak, békésen heverésztek a sziklákon, akár a strandolók nyáron a homokos tengerparton.

Bővebben...
 
Mimó a világ körül 8. rész - A végtelen víz

 

Jónás, a fóka füttyentett egyet a parton, de nem történt semmi. Füttyentett még egyet, semmi. Mielőtt harmadszor is füttyentett volna, Mimó óvatosan megjegyezte:

‒ Mehetünk ám repülővel is…

Bővebben...
 
Mimó a világ körül 9. rész - A vulkán tövében

 

A társaság észre sem vette, hogy megérkeztek Hawaii szigetéhez, olyan mélyen aludt. Barni bálna egészen közel úszott a parthoz, Béla jeti erre föleszmélt, majd kissé megrázta magát, hogy a vállán, nyakában, füle tövében és egyéb kényelmes zugokban megbúvó barátai is fölébredjenek:

Bővebben...
 
Mimó a világ körül 10. rész - A szerencsés megmenekülés

 

Nene repült elöl, mögötte Béla jeti haladt hatalmas léptekkel fölfelé a vulkán oldalában. A jetiket hegyi emberekként emlegetik, és Béla most megmutatta, hogy a név helytálló: olyan ügyesen ugrált egyik szikláról a másikra, akár egy tátrai zerge. A többiek követték, libasorban, némán.

Bővebben...