Tiszta levegő
Tiszta levegő 1. rész - A levegő szennyezése

 

Kirándultatok nyáron a hegyekben? A tengernél nyaraltatok? Megfigyeltétek, mennyire más ott a levegő! A friss erdőillat! A sós tengeri szél! Sokkal-sokkal kellemesebb volt azt belélegezni, mint a poros, füstös, benzingőztől bűzlő városi levegőt szívni, amikor reggelente a sok autó közt siettek az iskolába. Az egészségünk megőrzéséhez pedig nemcsak a megfelelő táplálkozás és a mozgás, hanem a tiszta levegő is nagyon fontos. A tiszta levegő azonban egyre ritkább, és így egyre nagyobb kincs az emberek számára.

Bővebben...
 
Tiszta levegő 2. rész - Az erdő védelme

 

Micsoda élmény ilyenkor, ősszel kirándulni az erdőben! A levélhullás előtt a fák színpompás lombruhába öltöznek. Hihetetlenül tarka októberben az erdő. És mennyire más, tiszta és illatos itt a levegő!

Bővebben...
 
Tiszta levegő 3. rész - A vizek védelme

 

Vízből nagyon sok van, ez az egyik leggyakoribb anyag a Földön. Gondoljatok csak a hatalmas óceánokra, tengerekre, folyókra. Ennek a hatalmas vízmennyiségnek azonban csak egy elenyésző töredéke fogyasztható. És ezzel is egyre nagyobb gondok vannak. Nem jut belőle elég minden embernek a Földön.

Bővebben...
 
Tiszta levegő 4. rész - Vásárlás környezetbarát módon

 

A karácsonyra készülve, decemberben a szokásosnál is többet vásárolunk. Legyen szép az ünnep! Kapjon mindenki ajándékot, gazdagon legyen megterítve az ünnepi asztal, és persze pompázzon mellette karácsonyfa is mindenféle jóval, finomsággal megrakva. Sokszor meggondolatlanul és feleslegesen sokat vásárolunk. Annyira, hogy igazából már nem is tudunk örülni a sok ajándéknak, az ételek, finomságok fele a kukában végzi, nem győzzük mind megenni.

Bővebben...
 
Tiszta levegő 5. rész - Környezetbarát, más szóval zöld

 

Lépten-nyomon halljuk ezt a kifejezést: környezetbarát. Környezetbarát lehet a füzetünk, a papír, amire a tankönyvet nyomtatták, a hűtőszekrény, a vasaló, a fűtés a házunkban, az iskolában, még vásárolni is lehet környezetbarát módon, ahogy arról decemberben már írtunk. De mit is jelent ez a szó, és miért halljuk manapság egyre gyakrabban?

Bővebben...
 
Tiszta levegő 6. rész - A talaj védelme

 

Sokat hallani mostanában a talajok védelméről. Mert akárcsak a vizek és a levegő tisztasága vagy az erdők védelme, ez is egyre fontosabb feladat. Hiszen egyre több ember él a Földön, mind több élelmiszerre van szükség, sok élelmiszer alapja, a növények pedig a talajban gyökereznek és onnan táplálkoznak. Egészséges élelmiszer azonban csak egészséges talajban termelhető. Mégis rohamosan pusztulnak a termőtalajok a Földön.

Bővebben...
 
Tiszta levegő 7. rész - Mezők, rétek, legelők

 

A régmúlt időkben a mi vidékeink nagy részét sűrű erdőségek borították. Csakhogy az emberek állatokat neveltek, növényeket termeltek, és egyre nagyobb területen kiirtották az erdőt. Kellett a hely a legelőnek, a kaszálónak, a szántónak. Így jöttek létre, az emberi munka eredményeként a mezőségek.

Bővebben...
 
Tiszta levegő 8. rész - Vizes élőhelyek

 

Tavasszal, amikor a hegyekben is olvadni kezd a hó, megduzzadnak a patakok és a folyók, a mezőket és a szántókat sokfelé ellepi a talajvíz. Kedvükre vadászhatnak ilyenkor a vízimadarak. De mi lesz velük később, a nagy nyári melegben, amikor még a mocsarakban, lápokban is kevesebb a víz, némelyik meg egyenest kiszárad? Bizony sok vízjárta hely manapság védelemre szorul.

Bővebben...
 
Tiszta levegő 9. rész - Természetbarát kertek

 

Furcsa fogalom a természetbarát kert, ám manapság egyre sűrűbben találkozunk vele. Azt jelenti, hogy főleg olyan növények nőnek a kertben, amelyek azon a tájon honosak. Kedvező számukra az éghajlat, a talaj, szeretnek ott élni. Így a gondozásuk, a kert fenntartása nem kíván túl sok energiát,sok időt és munkát a gazdájától.

Bővebben...
 
Tiszta levegő 10. rész - Környezetbarát nyaralás

 

Amint vége az iskolai évnek, megindul az áradat a nyaraló- és kirándulóhelyek felé. A tengerpartokra vezető sztrádákon dugók alakulnak ki, a híres emlékhelyek, történelmi városrészek zsúfolásig megtelnek turistákkal. Mindenki igyekszik valahova, mindenki látni, tapasztalni akar, és élményekkel megrakodva akar hazatérni a nyaralásból. De mi történik közben a hellyel, amit a nyári hónapokban elönt a turisták áradata? Hogyan legyünk ökoturisták, hogy a látogatásunk ne zavarja a helyieket, és kímélje a környezetet?

Bővebben...