Orbán Orsolya: Illemanó Akadémia
Illemanó Akadémia 1. rész - Az iskolában

Köszöntelek benneteket az Illemanó Akadémián! Már alig vártam, hogy megismerkedhessünk, hisz nagyon sok mesélnivalóm van. Hogy miről? Hát az illemszabályokról! Hoppá, máris áthágtam egyet. Kitaláljátok, hogy melyiket? Igen, ügyesen kitaláltátok! Elfelejtettem bemutatkozni.

Bővebben...
 
Illemanó Akadémia 2. rész - A közlekedés

Hogyan viselkedjünk az utcán, amikor közlekedünk, és hogyan a járművön, villamoson, buszon, metrón, amikor utazunk? Bizony ilyenkor is vannak szabályok, amiket figyelembe kell venni. Sőt! Ezek aztán igazán fontosak, mert ha nem tartjuk be őket, akár a testi épségünk is bánhatja.

Bővebben...
 
Illemanó Akadémia 3. rész - Az étkezés illemtana

Előfordul, hogy étterembe megyünk a családdal, a barátainkkal, vendégeket hívunk, mert családi eseményt, szülinapot, keresztelőt ünneplünk, kirándulás, nyaralás alkalmával betérünk egy vendéglőbe. Hogyan viselkedjünk, amikor mások társaságában kell enni?

Bővebben...
 
Illemanó Akadémia 4. rész - A szülinapi zsúron

Ugye, szerintetek sincs olyan gyerek, aki ne szeretne jókat bulizni? Ki mondana le például egy szuper szülinapi zsúrróll?! Az ilyen alkalmakon rengeteg móka, kacagás és persze finom falat vár a résztvevőkre. De gondoltátok volna, hogy még ilyenkor is jó néhány szabályt be kell tartani?

Bővebben...
 
Illemanó Akadémia 5. rész - Mobilteló az iskolában

Gondolom, nektek is van mobiltelefonotok, vagy legalábbis a családban akad néhány ebből a készülékből. Valljátok csak be bátran, hogy sokat foglalkoztok vele, talán többet is, mint kéne, nyomogatjátok a gombjait nyakra-főre. De tudtátok, hogy a mobilteló használatára vonatkozóan is léteznek szabályok?

Bővebben...
 
Illemanó Akadémia 6. rész - Az állatkertben

Micsoda jó dolog az állatkert! Olyan állatok is megfigyelhetők itt, amelyekkel különben sohasem találkoznánk, nálunk nem honosak, vagy rejtőzködő, éjszakai életet élnek, az erdők, vízek mélyén laknak. Az állatkertben az ilyen állatok is közelről láthatók és sok mindent megtudhatunk róluk.

Bővebben...
 
Illemanó Akadémia 7. rész - A bevásárlóközpontban

A bevásárlóközpontban minden egy helyen megtalálható. Ez az óriási előnye a szakboltokkal szemben. A családok többsége ezért egyre inkább ide jár vásárolni. De hogyan kell itt viselkedni, ahol mindenki a bevásárlással van elfoglalva? Bizony ennek is megvannak a szabályai.

Bővebben...
 
Illemanó Akadémia 8. rész - A szemetelés

Sziasztok! Most szeméttémával jelentkezem. Itt a szép tavasz, jó kint lófrálni az utcán, kimenni végre a ligetbe, az erdőbe, kirándulni, piknikezni egyet. A hátizsákba ilyenkor elemózsia is kerül: papírba becsomagolt kalács, szendvics, egy kis csoki, műanyag palackban üdítő.

Bővebben...
 
Illemanó Akadémia 9. rész - A strandon

Elérkeztünk az utolsó előtti leckéhez. Huss! Ilyen gyorsan suhant el a 2017/2018-as iskolai év, és itt a nyár, itt a vakáció, lehet strandolni, fürödni, hiszen nyári meleg van. De hoppá! Itt sem csak móka és kacagás a élet, itt is vannak szabályok, amelyeket illik, sőt saját biztonságunk érdekében fontos betartani.

Bővebben...
 
Illemanó Akadémia 10. rész - Jutalomjáték

Kedves Illemanók! Itt az év vége, búcsúzunk. Remélem, sok illemszabályt jól megtanultatok és közben jól szórakoztatok az akadémiánkon. Én mindenesetre nagyon büszke vagyok rátok. Az év folyamán ugyanis gyakran figyeltelek benneteket az utcán, étteremben, buszon, vonaton, strandon, állatkertben.

Bővebben...