Megáll az ész!
Megáll az ész! 1. rész - Hiszem, ha látom!

 

Most induló sorozatunkban kísérletezni fogunk. Csupa érdekes – tudományos –  dologról lesz szó. A kísérletekhez csak olyan dolgokat használunk majd, amelyek nagy valószínűséggel otthon is megtalálhatók vagy nagyon könnyen beszerezhetők. Ügyelünk arra is, hogy a kísérletek veszélytelenek, de mégis érdekesek és boszorkányosan látványosak legyenek. 

Bővebben...
 
Megáll az ész! 2. rész - Vízműveskedés, vizes kísérletek

 

A víz a Föld felületén megtalálható egyik leggyakoribb anyag, az élet alapja. Ismerjük azokat az unalmas tényeket is, hogy bolygónk felületének több mint kétharmadát borítja, 100 °C fok a forráspontja, 0 °C fokon pedig megfagy. Megisszuk, fürdünk benne, jégkockát csinálunk belőle, főzünk és még egy csomó mindent csinálunk vele. Ha ennyi mindenre jó, akkor nyilván kísérletezni is érdemes a vízzel!

Bővebben...
 
Megáll az ész! 3. rész - Gyümölcsből elemet

 

Mindenki tudja, hogy a boltban kapható ceruzaelemek energiát tárolnak. Ha betesszük őket a rádióba, a fényképezőgépbe vagy a távirányítóba, az elemekben tárolt energiával működésbe hozhatjuk ezeket a szerkezeteket. És most fogsz meglepődni, ugyanis ilyen energiát tároló telepet te is tudsz készíteni otthon, mégpedig gyümölcsből! Mondjuk almából vagy citromból esetleg!!! 

Bővebben...
 
Megáll az ész! 4. rész - Gyertyás kísérletek

 

Közeledik a karácsony, az adventi koszorún már meggyújtottuk az első gyertyákat. Talán lesz olyan család, ahol a karácsonyfára is ezt a hangulatos és meghitt világítóeszközt teszik majd fel a modern LED-es égők helyett. Ha már úgyis égnek otthon a gyertyák, hát kísérletezzünk velük!

Bővebben...
 
Megáll az ész! 5. rész - Jeges kísérletek

 

Már több mint egy hónapja beköszöntött a tél, legalábbis a naptár szerint, de hógolyózni, szánkózni eddig még nemigen volt lehetőségünk. Szóval a hideg évszak örömteli részei bizony még váratnak magukra. Ami viszont nem várhat, az a kísérletezés.

Bővebben...
 
Megáll az ész! 6. rész - Vidám kísérletek téli estékre

 

Messze még a tavasz, hosszúak az esték, így most néhány olyan egyszerű és könnyen elvégezhető kísérlet következik, amellyel ragyogóan szórakozhatunk a fárasztó iskolai napok után vagy a hétvégeken, és még tanulunk is belőle.

Bővebben...
 
Megáll az ész! 7. rész - Kísérletek tojással

 

Közeleg a húsvét, és mint tudjuk, a nyuszi mellett az ünnep egyik legfontosabb jelképe a tojás. A tojás mindig is különleges szerepet játszott az emberek életében, hiszen egyrészt az étrendünk fontos része, másrészt jelkép is, az újjászületés, a természet megújulásának és Krisztus feltámadásának a szimbóluma, sok régi hagyomány fontos eleme. És van még egy lényeges tulajdonsága: remekül lehet vele kísérletezni!

Bővebben...
 
Megáll az ész! 8. rész - Egyensúlyi helyzetek

 

Sorozatunk legújabb részében elsőre hihetetlennek tűnő, mégis működő kísérleteket mutatunk be. A kulcsszó ezúttal az egyensúly. Szokás szerint nem kellenek bonyolult eszközök és előzetes ismeretek, elég lesz egy kicsit kutakodni a konyhaszekrényben otthon, és már kezdhetjük is!

Bővebben...
 
Megáll az ész! 9. rész - Kísérletek növényekkel

 

Végre itt a tavasz, a jó idő, és vele a lehetőség, hogy a szabadban is kísérletezzünk. Akinek nincs kertje, annak sem kell megijednie, a kísérletek a négy fal között vagy akár egy erkélyen is elvégezhetők. Ha azonban van rá mód, használjuk ki a napfényt és a jó levegőt a kísérletezéshez s a tapasztalatok összegyűjtéséhez.

Bővebben...
 
Megáll az ész! 10. rész - Buborékok

 

Sorozatunk utolsó részében olyan kísérletekről lesz szó, amelyeknél garantált a vidámság, tudományról és a kísérletek magyarázatáról pedig csak keveset beszélünk, hiszen júniusban, a vakációt várva kinek van már kedve a tanuláshoz? Ilyenkor már mindenki szívesebben csinál valami pihentető és mókás dolgot a szabadban. Például szappanbuborékokkal!

Bővebben...