Mesetár
Gyüre Lajos: A legbátrabb kisegér

 

Azon a télen igen erős fagyok jártak. Nem is volt kedve kiruccanni a jó meleg vackából még a kisegérnek sem. De hát a kötelesség az kötelesség. Gyűlésbe kellett menni. Ugyanis az egerek királyát egy szép napon, akarom mondani, egy gyászos napon, a lyuk szélén elérte a végzet.

Bővebben...
 
Szalay Zoltán: Rómer Flóris, a mesék megmentője - részlet

 

És azt tudjátok, ki mentette meg a pozsonyi meséket? Elmeséljük! Igazából nem is csak a pozsonyi mesékről van szó, mert Rómer Flórisnak, akiről ez a mese szólni fog, az egész széles környék minden meséjéhez van valami köze.

Bővebben...
 
Tóth Elemér: A muzsikáló sárkány

 

Hol volt, hol nem volt, volt a világon egy hatalmas királyi vár. Ebben a hatalmas királyi várban élt egy szépséges királykisasszony, aki nemcsak szép volt, hanem végtelenül kedves és szerfölött ügyes is. Mindenki szerette, de különösen azért becsülték, mert gyönyörűségesen tudott muzsikálni.

Bővebben...
 
Kovács Magda: A szófogadatlan kukoricacső

 

A piros szemű kukoricacső elkeseredetten ásítozott. Illetlen viselkedése azonban senkit sem botránkoztatott meg. A világ magába fordultan hallgatott a fakókék őszi ég alatt. Bizonyos belső hangok már napok óta fontos tudnivalókat közöltek ‒ legalábbis ezzel pisszegték le a piros szemű kukoricacsövet, ha bárkit is megszólított egy kis beszélgetés reményében, így a többi kukoricacső, a kalapos, a különben mindig udvarias úritök, a feje fölött lengedező babhüvelyek, az örökké szimatoló, izgatott pockok, de a katicabogarak s a méhek is. (...)

Bővebben...
 
Tóth László: Veszedelem a belvárosban - Fantasztikus mesenovella

 

1

A belváros kellős közepén, közvetlenül a metróállomás lejárója előtt pillantottam meg az öregasszonyt. Nagyon öreg volt, lehetett talán már ezeréves is, de azon se csodálkoznék, ha még annál is több lett volna. Ahogy jobban elnéztem, akkor vettem csak észre, hogy a lába előtt egy nagy köteg rőzse van.

Bővebben...
 
Z. Németh István: Olivér, a hencegő óriás

 

Egyszer volt, hol nem volt, a gyorsan növő napraforgóerdőn túl, még az erecsi öreg fűzfán is túl, messzebb, mint a tóparti szúnyogfelhők, de a világvégi ehető lapuleveleknél azért közelebb, élt egyszer két leány, Mimi és Momi.

Bővebben...
 
Monika Kompaníková: Mélytengeri mesék - részlet

 

Halancsa és Kígyurka a sikeres vadászat után szundított egyet. A bendőjük megtelt, a kedvük jó volt, Halancsa már nem gondolt letörött és elgörbült fogaira, Kígyurka sem az elromlott lámpására, amire minden mélytengeri élőlénynek szüksége van a tengerfenéken az élethez.

Bővebben...
 
Both Gabi: A szemüveges királylány

 

Részlet az Egyszervolt... című meseantológiából

Mimi egy kicsike királylány volt egy picike birodalomban. De még az is beláthatatlannak tű nt számára. Elveszettnek érezte magát, mert ügyetlen volt, lassú, és soha semmit nem talált meg. A mamája most is épp korholta.

Bővebben...
 
Kövesdi Károly: A lázadó állatok

 

Történt egyszer, hogy az állatok megelégelték az ember fölényét, és elhatározták, fellázadnak ellene. Az ötlet a lótól származott, akinek különösen sok dolga akadt aznap, mivel az ember szénát takarított be a rétről.

Bővebben...
 
B. Mánya Ágnes: Lechner

 

Részlet a Lechner című könyvből

A teremőr lekapcsolta a lámpákat a hatalmas helyiségben, és becsukta maga mögött az ajtót. Hallani lehetett, ahogy kettőt fordult a kulcs a zárban. A pozsonyi múzeum majdnem teljes sötétségbe borult, csak a biztonsági kamerák apró lámpái világítottak.

Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

2. oldal / 14