Az állatvilág legjei
A leggyorsabbak

Gepárd

 

Kit ne érdekelnének a rekordok? A versenyek, az elért helyezések, a csúcsteljesítmények. A legjobbak, a legügyesebbek, legkitartóbbak… Legek bőven vannak az állatvilágban is. Most ezekből válogatunk. Képzeletbeli bajnokságunkon először a leggyorsabb állatokat vesszük szemügyre.

Bővebben...
 
A legokosabbak

Csimpánz

 

Sorozatunknak ebben a részében nem hirdetünk abszolút győztest, mert az állatok intelligenciáját tudományos eszközökkel nehéz mérni, így a legokosabbak rangsorát is igen körülményes lenne meghatározni. Ezért inkább a legérdekesebb példákból válogattunk.

Bővebben...
 
A leglustábbak

Kétujjú lajhár

 

Legyen szó most a leglustábbakról! Vagyis hát azokról az állatokról, amelyeket mi, emberek az életmódjuk vagy akár csak a megjelenésük miatt is a legkényelmesebbeknek tartunk. Pedig igazából nem lusták ők, csak szerencsések, hogy szépen, gondtalanul és kényelmesen élhetnek.

Bővebben...
 
A leghosszabb életűek

Közönséges ara

 

Meddig élnek az állatok? A vadon élők korát sokáig nehezen tudta meghatározni az ember. Manapság a modern eszközökkel ez már nem gond. Ennek ellenére gyakran még ma is meglepő dolgok derülnek ki némelyik állat életkoráról.

Bővebben...
 
A legnagyobbak

Afrikai elefánt

 

Igazi nehézsúlyúakról lesz most szó, a legnagyobb emlősökről. Méreteik ellenére ezek a hatalmas élőlények egyáltalán nem félelmetesek, sőt, nagyon is barátságosak és kedvesek. Nem véletlen, hogy sok mesében is találkozhatunk velük!

Bővebben...
 
A legnagyobb magasságban élők

Vad jak

 

A világ legmagasabb hegysége a Himalája Ázsiában. Az éghajlat, a levegő és a terepviszonyok itt teljesen eltérnek a világ más tájain tapasztalhatóktól. Nem csoda, hogy a magashegység állatvilága is egészen egyedülálló.

Bővebben...
 
A leghíresebbek

Csita

 

Olyan állatokról lesz most szó, akiknek a nevét az egész világ ismeri. Ugyan valószínűleg egyikük sem akart híres lenni (mint sok ember). A hírnév és a szabadság közül ők talán inkább az utóbbit választották volna.

Bővebben...
 
A legmérgesebbek

Indiai kobra

 

Ezeket az állatokat két okból is jobb messze elkerülni. Egyrészt azért, mert nem túl bizalomgerjesztő a külsejük, másrészt pedig azért, mert méreganyagot bocsáthatnak ki. Akad köztük olyan, amelyiknek egyetlen adag mérge akár egy egész marhacsordával is képes végezni.

Bővebben...
 
A legkisebb emlősök

Hosszúfarkú erszényespele

 

Első ránézésre védteleneknek tűnnek. Csakhogy apró termetük jóval több előnnyel, mint hátránnyal jár. Elsősorban ugyanis rovarevők, s ez azt jelenti, hogy bőven van számukra táplálék, súlyuknál fogva a fák legvékonyabb ágain is bármikor könnyedén ugrálhatnak, és a talaj legkisebb mélyedése is barlang a számukra, ahol elrejtőzhetnek. Lássuk tehát a legkisebb emlősöket!

Bővebben...
 
Állati olimpia

Orrszarvúbogár

 

Sorozatunk végén egy képzeletbeli állati olimpiára látogatunk. A versenyzők közt különleges és teljesen hétköznapi állatok egyaránt vannak. A győztesek teljesítménye azonban minden esetben lenyűgöző, méltán váltja ki a csodálatunkat.

Bővebben...