Balla Margit: Szörnyéknél
Egy nyár végi szombaton Szörnyéknél

Szörnyék

 

- Rémes, hogy elmúlt ez a nyár is – sopánkodott Szörny mama egy szép szeptemberi szombat reggelen a konyhában, miközben az ebédet készítette. – Évről évre gyorsabban múlnak el a nyarak, igaz-e, papa?

- Bizony, mama, így igaz. – sóhajtott fel Szörny papa egyetértően. – És tudod, mi még az igazán szörnyű, mama? Ez a rémes nyivákolás, ami a lányod szobájából hallatszik már kora reggel óta! Nem is értem, hogy bírja ki ép ésszel ezt a borzalmas hangot! Ráadásul ugyanazt a három számot hallgatja körbe-körbe!

Bővebben...
 
Egy őszi szombaton Szörnyéknél

Szörnyéknél

 

Ez a szép szombat reggel a Szörny család női tagjait a konyhában érte. Amiben nem volna semmi szokatlan, de most a hangulat rettenetesen szörnyű volt! Szörny Sziszi ugyanis nagyon le volt törve. A szobájában kesergett órák óta, és mire leért a konyhába egy csésze vigasztaló kakaóért, már annyira szomorú volt, hogy arra nincsenek is szavak. Esetleg a rettenetes. Vagy a rémes. Vagy a tragikus, a szörnyű, a felfoghatatlanul elkeserítő… De miért is? Szörny mama megkérdezte tőle.

Bővebben...
 
Egy tél végi szombaton Szörnyéknél

Szörnyéknél

 

Egy szörnyen szép télvégi szombat reggelen Szörny mama épp a reggeli bundás kenyér elkészítéséhez készülődött, mikor kedvenc, egyébként egyetlen, bájos, de rettenetes természetű lánya berontott a konyhába.

– Anyu, anyu, szörnyű álmom volt az éjjel! Azt álmodtam, hogy ott állok a ruhásszekrény előtt, és egyszerűen nem jut eszembe, hogy mi most a szezon divatszíne! Rémes volt! Hogy válogassam így össze a ruhatáramat! Most azonnal menjünk és vegyük meg az összes divatlapot, mert ez egyszerűen rettenetes!

Bővebben...
 
Egy szeptemberi szombaton Szörnyéknél

Szörnyéknél

 

Szörny mama kinézett az ablakon, majd egy szomorút sóhajtva így szólt a konyhában reggelihez gyülekező családhoz:

– Szörnyű szomorú ez a szeptember! Minden évben egészen lelomboz, hogy vége a nyárnak. Szinte fölkelni sincs kedvem!

– Ezzel én is így vagyok – morogta Szörny papa a kenyér után kutatva –, de egy jó bundás kenyér mindig jókedvre derít!

– De mennyire! – lépett ki a kamrából Szörny Szabi pár tojással a kezében – Egy jó bundás kenyér mindig jó!

Bővebben...
 
Egy októberi szombaton Szörnyéknél

Szörnyék, október

 

Ahogy Szörny Szabi reggel kinézett az ablakon, szörnyű jó ötlete támadt. Hát persze, mert a hasára gondolt! Mint mindig! Az jutott eszébe, hogy ilyenkor ősszel erdő-mező tele van gombával. Itt az ideje egy szép erdei kirándulásnak. (Hátha közben beugrik a kosárba valami illatos uzsonnánakvaló!) Le is ballagott a konyhába, ahol a Szörny család épp reggelihez gyülekezett.

Bővebben...
 
Egy novemberi szombaton Szörnyéknél

November

 

Az egyik nyirkos, ködös novemberi reggelen Szörny Sziszi szomorúan sóhajtozva ült a konyhaablakban és a kertet bámulta.

– Jaj, mama, annyira szörnyen szomorú a kert novemberben! Minden szürke, minden halott. Csak egy varjú károg az ágon. A nyár sokkal szebb! Nyáron mindennek van színe, íze, illata, hangja!

– Lehet, most úgy tűnik neked, kislányom, hogy minden halott. De ez nem így van – magyarázta vigasztalóan Szörny mama, miközben a finom kakaót főzte reggelire.

Bővebben...
 
Szörnyék decembere

Szörnyék decembere

 

Egy hideg, zúzmarás, fagyos decemberi szombat délelőttön a Szörny család a nappaliban éppen azon ügyködött, hogy helyet szorítsanak a fotelok, heverők, könyvespolcok, párnák és plédek tengerében a karácsonyfának.

- De mami, miért állítsuk a kandalló mellé? Szerintem itt a könyvespolcnál jobb helye lenne, és még az ajtót is ki tudjuk tőle nyitni! – vélekedett Szabi.

- Szerintem a fotel mellé kéne állítani, és akkor az aszal is elfér, a székek is, és kényelmesen tudunk vacsorázni! – javasolta Szörny papa.

Bővebben...
 
Egy januári szombaton Szörnyéknél

Január

 

Egy szörnyen hideg januári szombaton Szörny mama épp a konyhában foglalatoskodott. Reggelit készített a családnak. S miközben a serpenyőben illatozott a finom étel, elgondolkodott a hétvégi teendőkön és kissé elkomorodott.

Bővebben...
 
Egy februári szombaton Szörnyéknél

Február

 

Egy szörnyen hűvös, ködös és barátságtalan februári szombaton Szörny mama a konyhában toporgott. Ebédfőzéshez készülődött volna, de nem sikerült kitalálnia, hogy mit főzzön. Mit főzzön?! Mit főzzön?! Mivel vidítsa fel a családot egy ilyen borongós napon? Belelapozott a szakácskönyvébe. Megvan! Hát persze!

Bővebben...
 
Egy márciusi szombaton Szörnyéknél

Március

 

Egy szörnyen szép, napsütéses márciusi szombaton óriási robajra ébredt a Szörny család. A kamra felől jött a zaj. Olyan rettenetes volt, mintha egy rakás üres konzervdobozba tolatott volna bele egy üvegekkel megrakott szupergyors talicska. El tudtok képzelni ennél borzasztóbb ébresztőt?

Bővebben...
 
Egy áprilisi szombaton Szörnyéknél

Április

 

Egy szörnyen szeles szombaton Szörny mama rég nem hallott zúgásra ébredt. Mi ez a zaj?! Még félálomban volt, amikor eszébe jutott: a szél, az áprilisi szél! S aztán: a ruhák! És már rohant is kifelé. Alig győzte összekapkodni a mosott ruhákat a kertben, a szél szanaszét fújta őket a szárítóról. Egy-két kockás konyharuha egészen a kert végéig repült. Jól megfuttatták Szörny mamát!

Bővebben...
 
Egy májusi szombaton Szörnyéknél

Május

 

Egy szörnyen szép májusi szombaton Szörny mama reggel kinézett a konyhaablakon, majd nagyot sóhajtva így szólt Szörny papához:

– Te papa, nekem úgy hiányoznak a hegyek!

– Miféle hegyek? Hiszen nem is éltél hegyek között soha!

Bővebben...
 
Egy júniusi szombaton Szörnyéknél

Június

 

Egy szörnyen szép júniusi szombaton Szörny Szabi kínzó gondolatra ébredt: még mindig nem tudja, mi lesz ő, ha nagy lesz? Tűzoltó, katona, vadakat terelő juhász? Fogalma sem volt róla. És ahogy haladt előre a nap, a gond egyre jobban nyomasztotta.

Bővebben...