Természetkalendárium
A kecskebéka

Kecskebéka

 

Májusi estéken hangos a vízpart, a tó és a nádas a békáktól. Ilyenkor tartják a békalakodalmakat. A jókedvű násznép aztán hajnalig kuruttyol.

Bővebben...
 
A kakukk

Kakukk

 

Tolakodó és erőszakos madár a kakukk, sokan nem örülnek az érkezésének áprilisban az erdő lakói közül. Amint megjön telelőhelyéről, máris fészek után néz a tojásai számára. De hogyan? Ez ám a bökkenő!

Bővebben...
 
A nyári lúd

Nyári lúd

 

Lármás vízimadarak a vadludak. Télen sokszor hallhattuk a gágogásukat, amint csapataik V alakban elhúztak felettünk a magasban. Éjszakázó helyükre, melegebb vagy hidegebb tájra igyekeztek olyankor, az időjárás változása szerint. Márciusban aztán abbamarad a nagy vonulás. Elérkezett a fészekrakás és a költés ideje.

Bővebben...
 
A borz

Borz

 

Februárban nagy az izgalom borzéknál. Érkeznek a kisborzok. Vége a téli pihenésnek, lustálkodásnak. Ideje rendbe tenni a lakást!

Bővebben...
 
Menyus, az év hala

Menyhal

 

Hallottál már olyat, hogy valami nyári álmot aluszik? Nos, a menyhal ilyen. Nem szereti a meleget. Ezért amint langyosodni kezdenek a vizek, nyári álomra vonul. Ilyenkor alig mozog és nem is táplálkozik. Bezzeg ősszel! A víz lehűlésével együtt ő is megélénkül. Télen él igazán. A horgászok csak menyusnak becézik.

Bővebben...
 
A mókus

Mókus

 

Erdők, városi parkok télen is vidám lakója a mókus. Magasan a fák lombkoronájában él. Villámgyorsan és nagy ügyességgel közlekedik az ágakon, a fa törzsén akár fejjel lefelé is képes szaladni. Közben lompos farkával egyensúlyoz.

Bővebben...
 
A vetési varjú

Vetési varjú

 

Novemberben ellepik a határt a varjak. A szántásokban rovarok, férgek után kutatnak. Nagy étvágyukkal hasznot hajtanak a mezőgazdaságnak. Igaz, közben a magvakat is csipegetik, amivel viszont kárt okoznak. Sok varjú csak téli vendég nálunk, a hideg orosz vidékről érkezik hozzánk.

Bővebben...
 
Az erdei fülesbagoly

Erdei fülesbagoly

 

Október végén már készülődnek a télre a fülesbaglyok. Kisebb-nagyobb csoportokba verődnek, néhol akár száz madár is összegyűlik és együtt tölti a napot.

Bővebben...
 
A kabóca

Kabóca

 

Azt mondják, a felmelegedés az oka, hogy nálunk is egyre többfelé hallani nyáron kabócát ciripelni. Egyre melegebbek a nyarak, és a déli tengerpartokról, az Adria mellől költöznek hozzánk a kabócák.

Bővebben...
 
Június

Június

 

Ez már a nyár! A szántóföldeken érik a gabona. A kiskertekben megkezdődött a rózsák virulása. S teljes számban megjelentek a lepkék, bogarak, szitakötők és a szúnyogok is.

Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

9. oldal / 11