Természetkalendárium
A túzok, a puszták madara

 

Veszélyeztetett madár. Sok nyugat-európai országban rég már kipusztult. Nálunk, a Kárpát-medencében száz évvel ezelőtt még mindenfelé tanyázott a füves pusztákon. Ma már csak a Kisalföldön, a Duna mente síkságain, a Hortobágyon él nagyobb számban. A száraz, füves helyeket és a mezőgazdasági területeket kedveli, ahol messzire ellát, kedvére bogarászhat, legelészhet, és el is rejtőzhet a magas fűben, a gabonatáblában, lucernásban.

Bővebben...
 
A mezei nyúl füle hőszabályozó

 

Tavasszal a zöldellő határban ‒ akár csak az országútról az autóból figyelve is ‒ gyakran láthatsz kergetődző, a szántón keresztül-kasul száguldozó nyulakat. Mintha játszanának, aztán meg verekednének egymással. Pedig udvarolnak egymásnak.

Bővebben...
 
A tavasz hírnöke, a dongó

 

Amint melegebben süt a nap, a mezőn máris megjelennek a dongók. Hangosan zümmögve-döngve repülnek egyik virágról a másikra. (Innen, a dongó hangról kapták a nevüket). A fűzfabarkáról, keltikéről, kankalinról, a kora tavasz első virágairól gyűjtik a virágport. Ők a tavasz első hírnökei.

Bővebben...
 
Mennyit alszik a medve?

 

Februárban már csak heverészik, lustálkodik odújában a medve. Téli szállását – a barlangot, maga vájta üreget – még ősszel jól kibélelte száraz alommal. Hőszigetelőnek a talajra fenyőgallyat, arra matracnak mohát is tett. Jól esett rajta a pihenés, de akárhogyan is, a télnek lassan vége. Ideje kinézni, közeledik-e már a tavasz?

Bővebben...
 
Mi lesz az év fája?

 

Vajon melyik lesz az idén Az év európai fája? A körmöcbányai vén tölgy vagy a gödöllői magányos óriás, a mesebeli vackorfa? Kié lesz a rangos cím? A nagy mérkőzés februárban kezdődik. Azok a fák vehetnek részt rajta, amelyek tavaly országukban megnyerték Az év fája versenyt. Eredményhirdetés tavasszal, Brüsszelben lesz. Fel hát a küzdelemre! Szavazzunk!

Bővebben...
 
A nagy hidegben sem fázik a rénszarvas

 

Decemberben rénszarvas húzta szánnal érkezik a Mikulás. A messzi téli világból, ahol lakik, mivel is jöhetne mással! A hóborította utakon legegyszerűbb szánnal közlekedni. A szánt pedig arrafelé tudvalevően rénszarvasok húzzák.

Bővebben...
 
Az erdei egér

 

Lassan itt a tél. A természet pihenni készül. De hogyan boldogulnak az állatok a zord téli hónapokban?  A bundások sűrűbb szőrzetet, némelyik zsírpárnát is növeszt. A madarak gyakran összebújnak, úgy melegítik egymást a kemény fagyok idején. A legfontosabb azonban a táplálék. Ha nincs elég ennivaló, az állatok megfagynak. A hideg beállta előtt ezért sokan telehordják az éléskamrájukat ennivalóval.  Ez lesz a tüzelőjük. A táplálékkal tartják fenn testük főmérsékletét. Így tesz az apró erdei egér is.

Bővebben...
 
Totó, az év állata

 

Az idén a fekete gólyák, a halak közül a halványfoltú küllők és a vidrák versenyeztek. Rájuk lehetett szavazni a Természetvédelmi Világalap (WWF) által kiírt címért. A vidrákat Totó, a peteshalmi bajnok képviselte. Természetbarátok ezrei voksoltak rá, így ő lett a 2013-as év állata. Nem véletlenül!

Bővebben...
 
A kabasólyom

 

A nagy madárvonulás már augusztus elején elkezdődött. Az igazi csúcs azonban majd akkor várható, amikor sárgulni kezd a fák lombja, és gyorsan rövidülnek a nappalok.  A tollas vándorok minden ősszel jórészt ugyanabban az időben indulnak útnak. Mintha csak menetrend szerint közlekednének a nagy légi utakon.

Bővebben...
 
A katicabogár

Katicabogár

 

Ezt a kedves kis bogarat mindenki ismeri. Erdőn-mezőn, parkokban és kertekben, de még a balkon virágcserepeiben is gyakran megfordul, hogy összeszedegesse a levél- és a pajzstetveket, s jól belakmározzon belőlük.

Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

8. oldal / 11