Természetkalendárium
A májusi erdőben

 

Májusban lombba borul az erdő. Milyen jó az árnyas fák alatt, a csöndben sétálgatni! Sajnos azonban az erdővel borított terület egyre kevesebb a Földön. Pedig nem kell sokat magyarázni az erdő, a fák szerepét az oxigén, a jó levegő, a puszta élet fennmaradása szempontjából. Mégsem vigyázunk eléggé az erdőkre!

Bővebben...
 
Áprilisi zsongás

 

Áprilisban pattannak a rügyek. Hihetelen tempóban éled erdő-mező, hirtelen virágba borulnak a fák, kizöldül a mező. Mintha csak a hosszú tél kimaradásait igyekezne behozni a természet. Zajlik a madárvonulás. A frissen érkezettek vonulók is gyorsan nászruhát öltenek, hamarosan a fiókák csipogásától, a kölykök hancúrozásától lesz hangos a tavasz.

Bővebben...
 
Márciusi szélben

 

Március a legszelesebb hónap az esztendőben. A nagymamák szerint ilyenkor fújnak a böjti szelek, hogy húsvétig jól kiszárítsák a padláson érlelődő sonkát. De nemcsak a sonkák miatt fúj kora tavasszal erősen szél. A téli csapadéktól, hótól, fagytól nedves földeket is fel kell szárítania, hogy a hosszú és az idén igazán kemény tél után a határban és a kiskertekben végre elkezdődhessenek a tavaszi munkák.

Bővebben...
 
Télimádók

 

Kemény tél van az idén. A hőmérő higanyszála rekord hideget mutatott eddig több héten át is, s ki tudja, meddig kell még várni a jó időre?! A fagy, a hó azonban nem mindent zavar a természetben. Sok állat és növény szereti a hideget. Sőt, némelyek egyenest úgy viselkednek a zord időben, mint mások a tavaszi langymelegben, és nászt ülnek a télben.

Bővebben...
 
Januári hóhullásban

 

Január nálunk a leghidegebb hónap, erősen lecsökken ilyenkor a hőmérséklet. Hideg van. Ám enyhül a fagy harapása, ha hull a hó. Fehér takaró borítja az erdőt-mezőt, védi a vetést a fagytól. Sok gyerek várt már erre a téli szünetben. Lehet szánkázni, síelni. De mi is ez a csodálatos képződmény a természetben? S vajon az állatok is örülnek neki?

Bővebben...
 
Decemberi zord időben

 

Decemberben beköszönt az új évszak, a tél. A hónap elején néha még egészen enyhe az időjárás, máskor meg kemény fagyok jönnek, jeges északi szél zörgeti a kopár ágakat. Befagynak a patakok, a tavak, s karácsonyra akár fehérbe öltözik erdő-mező. A zord időben az állatok elbújnak, keveset mozognak. Védik magukat a szél és a hideg támadása ellen.

Bővebben...
 
Novemberi ködben

 

Novemberben üres és csöndes a határ. A termést a földekről betakarították, kopaszok a fák, csak a sárba ragadt falevek árulkodnak a tarka őszi ruhájukról. A költöző madarak mind elmentek. A télre készülő állatok már feltöltötték raktáraikat. Néha egész nap sűrűn szitál a köd, s ettől még nagyobb és titokzatosabb a csönd. Mindenki a télre vár!

Bővebben...
 
Októberi lombhullásban

 

Amikor októberben éjszaka megcsípi a dér a fákat, reggelre vastagon terítve az aljuk a sok színes falevéllel. Bizony, ez már az ősz! Délutánra még felmelegedhet a levegő, de néha egész napra beborul, és szomorúan pereg az őszi eső. Lassan elcsendesedik a határ, vége felé közeledik a nagy madárvonulás. A fák pazar tarkaságukkal azonban októberben kápráztatják el igazán a hétvégi természetjárókat.

Bővebben...
 
Szeptemberi napsütésben

 

Még tart a nyár, némelyik nap még kánikulai forrósság van, ám szeptemberben már az ősz is megérkezik. A fák elkezdik hullatni a lombjukat. Ugyan még csak egyesével peregnek a sárgára, barnára, vörösre színesedett levelek, de hamarosan tömegével hullnak majd alá, és betemetik az erdő talaját. Lassan pihenőre készül a természet.

Bővebben...
 
Forró nyári napokon

 

Az előrejelzések szerint 2016-ban is forró lesz a nyár. Kánikula idején a hajnali és az alkonyati órák a legszebbek és persze a legkellemesebbek. A nap már négy óra előtt felkel, és este csak nyolc óra körül bukik alá a nyugati égbolton. A forró déli órákban az állatok többsége pihen, keveset mozog, elrejtőzik valamilyen hűvösebb helyen.

Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

5. oldal / 11