Természetkalendárium
Tavaszi virágok

 

Azokról a virágokról lesz most szó,amelyek tavasszal nyílnak a nagyi kertjében, az utcákat, pihenőhelyeket díszítik a településen. Ezek legtöbbje ugyanis olyan virág, amely őshonos a mi vidékeinken, vagy legalábbis már hosszú évszázadokkal ezelőtt megtelepedett és jól érzi magát nálunk.

Bővebben...
 
A vizes helyek lakói

 

A folyók, tavak, a lápos, mocsaras helyek rengeteg állatnak és növénynek az otthona. De ha szennyezett a vizük, vagy éppen a kiszáradás fenyegeti őket, akkor bizony ennek a sok élőlénynek a lakhatása is veszélybe kerül, s jól teszik, ha időben elköltöznek onnan –  már ha van hova, és ha megtehetik.

Bővebben...
 
A madártojás

 

Rengetegféle madár él a világon, földönfutók, nagy magasságokat meghódítók, mezőségek, sűrű erdőségek, tengerpartok vagy mocsarak lakói. Vannak köztük egészen parányiak és hatalmas testűek. S ahogy a madarak és az életmódjuk, a tojásaik is egészen különbözőek.

Bővebben...
 
Az állatok királyai

 

Az állatok királya az oroszlán, minden gyerek tudja. Arról viszont már jóval kevesebbet hallottatok, ugye, hogy az állatvilágban – akárcsak az emberek között – sok király van. Sőt királyfik is akadnak! Néhányat most bemutatunk közülük, mégpedig azokat, amelyek már a nevükben is viselik a felséges jelzőt. De kezdjük a sort mégiscsak az oroszlánnal!

Bővebben...
 
Az átváltozás mesterei

 

Tudtátok, hogy az állatok közt is vannak varázslók? Bizony vannak! Méghozzá híresen ügyes varázslók, amelyek mesterei az átváltoztatásnak és az eltüntetésnek. Ráadásul ők nem is más állatokat, hanem saját magukat varázsolják és tüntetik el.

Bővebben...
 
Örökzöldek

 

Nem véletlen, hogy karácsonyfának szokásosan a fenyők közül választunk. Ezek a szép fák örökzöldek. Télen sem hullajtják el a leveleiket, hanem csak több évenként, akkor is szakaszosan, így mindig zöldnek látjuk őket. Hatalmas és igen öreg, több ezer éves fák is vannak köztük.

Bővebben...
 
Tündéri madarak

 

Mennyi gyönyörű madár él körülöttünk a természetben! Némelyiknek hihetetlenül tarka, csillogó-villogó a tollazata, mintha csak egy báli ruhában billegne előttünk. Némelyik teste egészen törékeny, és a mozgása is olyan kecses, akár egy balerináé. És tudtátok, hogy vannak madarak, amelyek valóban táncolni is tudnak? Szinte művészi módon megkomponált tánclépéseket lejtenek erdőn-mezőn. Ők a madárvilág tündérei!

Bővebben...
 
Őszi virágok

 

Sokan úgy tartják, október a legtarkább hónap. Mielőtt lehullanának a fák levelei, elszíneződnek. Hihetetlenül tarka ilyenkor az erdő. De virág is nyílik még néhány. Hiszen a hónap elején még tart a vénasszonyok nyara. A déli órákban melegen süt a nap, derűs, tiszta az ég. Este azonban már hűvös van, és reggelre köd, zúzmara is lehet. A hónap végére pedig megérkezhetnek a fagyok.  A kiskertekben, parkokban, erdőn-mezőn lassan vége a nagy tarkaságnak! Szürke ruhát ölt a természet.

Bővebben...
 
Okos állatok

 

Az állatok is járnak iskolába, hát persze! Igaz, náluk nem szeptemberben kezdődik a tanítás, és a legtöbbjük legtöbbet a saját szüleitől tanul. Az is igaz, hogy tudásuk javát a születésükkel együtt hozzák magukkal, nem fáradságos munkával, tanulással és gyakorlással kell megszerezniük (milyen jó nekik!).

Bővebben...
 
A nyár nyitánya

 

Nagy változások zajlanak júniusban a természetben. A hónap végéig egyre magasabban jár felettünk a Nap, ezért egyre hosszabbodnak a nappalok. 22-én azonban megfordul a járása. Ekkortól számítjuk a nyár kezdetét. Ez a legmelegebb, legforróbb időszak az évben, tele napsütéssel, de zivatarokkal, nyári záporokkal is.

Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

4. oldal / 11